Optimismem prodchnutá Lucerna. Jeremy Loops předvedl v Praze vystoupení zalité africkým sluncem a tisíci úsměvy

Optimismem prodchnutá Lucerna. Jeremy Loops předvedl v Praze vystoupení zalité africkým sluncem a tisíci úsměvy80%

Kdyby mohla pražská Lucerna tančit, bylo by to právě v úterý dvanáctého února. Na jejích prknech se totiž ocitl africký písničkář Jeremy Loops a spolu se svou kapelou předvedl show, která nabila publikum optimismem na několik týdnů. "Už podruhé jsme pochopili, že tohle je místo, kde se dokážeme propojit s lidmi," vysvětloval Jeremy Loops fanouškům na závěr svého druhého, a jak sám řekl ne posledního, pražského koncertu.

Pokaždé, když je v pražském Lucerna Music Baru koncert, přivítá přítomné v pasáži před vchodem dlouhá fronta. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Dovnitř přitom bylo potřeba dostat se na čas, koncert totiž začínal přesně dvě minuty po osmé hodině. Ještě než se diváci dočkali afrického písničkáře, předvedl se jim ale společně s kapelou jeden vídeňsko-americký, James Hersey.

Předskokan zahájil koncert písní Coming Over a dokázal upoutat pozornost většiny lidí v baru. Někteří ale přesto ještě sháněli pití nebo psali zprávy na telefonech. "Uděláme hluk pro Jeremy Loopse," otázal se davu zpěvák. Publikum nadšeně zařvalo a začalo se pohupovat do rytmu hudby. To mu vydrželo až do závěrečného hitu Miss You. Pak nastala půlhodinová proluka, během které se kompletně změnila scéna.

Looper jako předzvěst Loopse

Technici začali nosit kytary, bicí i klávesy. Uprostřed toho všeho se objevil červeno-bílý koberec oblepený kolem dokola černou páskou a looper, předzvěst zpěváka, který má svou oblíbenou hudební pomůcku i v pseudonymu. Napětí v přeplněném Lucerna Music Baru začalo houstnout. Zhasly světla a v černých kalhotách, květinové košili, botách s vlastním logem a harmonikou v ústech se objevil Jeremy Loops. "Ahoj," zařval česky a jeho kroky samozřejmě mířily k přístroji, který dokáže vytvořit hudební smyčky. Díky tomu se tak mohla během písní ozývat harmonika, kytara, řev i zpěv pouze od jediného umělce.

Mezi prvními zazněly hity jako Waves nebo Skinny Blues. "Dnes budeme skákat mezi novým albem a první deskou," potvrdil Loops. "Když je budete znát zpívejte, když ne, alespoň předstírejte," dodal a pobavil všechny přítomné. Hlasováním ještě stihl zjistit, že většina publika ho zná z Colours of Ostrava. "To byla skvělá show," zavzpomínal na loňské vystoupení a pokračoval v poskakování mezi alby i po pódiu.

Směs hudebních žánrů

Koncert ale nepřeléval jen ze starší do novější desky, ale zároveň z jednoho hudebního stylu do druhého. Chvíli fanoušci poslouchali klidný pop, některé písně ale přecházely do rocku a na počkání Jeremy Loops servíroval i beatbox, reggae nebo rap.

Společně s ním totiž přijel i rapper Montheo Moleko, který ho doprovází v několika hitech. Na pódiu se objevil společně s tóny The Shore, "rozmával" celou Lucernu a zůstal na několik dalších písní, například i na Running Away. Při ní Loops rozdělil publikum na třetiny. Každá si vzala jinou, a přesto stejnou část refrénu. 

Most! i při koncertu

I přes silný hudební zážitek a radost, která z hudebníků sálala, ale v někom z publika zřejmě zůstalo mnoho dojmů z pondělního vysílání České televize. Mezi písněmi zaznělo totiž z davu i už skoro kultovní "dycky Most." Důvod ale zřejmě zůstane v propadlišti hudebních dějin.

A potom se koncert poprvé uklidnil. "Při téhle písni většinou holky brečí, ale není jen pro ně. Je i pro kluky," uvedl Loops dojemnou a bolestnou Higher Stakes a poprvé (a naposledy) si sednul. Koncert se na chvíli uklidnil, ale jen proto aby mohl nabrat ještě rychlejší obrátky.

To nejlepší na konec

"Zpěváci vždycky předstírají, že odcházejí, vzadu si dají cigaretu a čekají, až je vytleskají. Čím se to dělá u vás?" zeptal se písničkář. A v Lucerně se ozvalo sborové "Ještě jednu." Jeremy Loops ale raději odchod vynechal a rovnou se vrhl na snad jeho nejznámější Down South. Publikum s vědomím, že koncert končí, dalo do tance i zpěvu všechno a kapela na pódiu je podpořila. Objevil se za ní ohňostroj a v sále začaly poskakovat nafukovací míče.

Ještě než zazněla poslední píseň My People, kterou zpěvák věnoval všem v sále a ke které se připojil i James Hersey, řekl Loops: "Když jsme tu byli před dvěma lety, ptal se nás manažer, proč chceme do Prahy. Řekli jsme, že chceme vidět, jak lidé na naši hudbu reagují. A byl to skvělý koncert. Věděli jsme, že se vrátíme." Fanoušci se mu odměnili bouřlivým potleskem. "A teď to víme znovu," dodal. S radostí i smutkem tak zakončil koncert zalitý sluncem a radostí, kterému chybělo snad jen teplo a koktejl u moře.

Foto: Jeremy Loops s kapelou 18. ledna na vídeňském koncertu.

Zdroj: Linde Dorenbos Photography/oficiální facebookové stránky Jeremy Loops

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!