Sedm královen filmového plátna. Vymyšlené a přesto slavné vůdkyně, lamačka mečů i ženy ovládající britské ostrovy

Sedm královen filmového plátna. Vymyšlené a přesto slavné vůdkyně, lamačka mečů i ženy ovládající britské ostrovy 

V kinech i během předávání hodnotných filmových cen se v poslední době vyrojilo královen jako černých puntíků na drahocenném hermelínu. Jaké slavné vládkyně ale panovaly filmovému světu, než se objevila Favoritka s královnou Annou a posbírala sedm cen BAFTA a Zlatý glóbus k tomu? Mohla to být Alžběta II., budoucí královna matka Alžběta, Kleopatra, stejně jako Cersei Lennister nebo zlá královna ze Sněhurky.

1) Sněhurka a sedm trpaslíků (1937)

Walt Disney vymyslel královnu, které se dodnes bojí miliony dětí po celém světě. Krutá žena chce v pohádce zabít svou nevlastní dceru Sněhurku, protože už není "v zemi zdejší nejkrásnější". Ta uteče a najde útočistě u sedmi trpaslíků, kteří ji ale před žárlivosti královny nedokážou ochránit. Zachránit ji tak může jen polibek z pravé lásky. Za příběh, který byl nesčetněkrát adaptován, získalo studio svého prvního Oscara, a navíc naučilo svět, že královna nemusí být jen dobrosrdečná a šlechetná.

2) Kleopatra (1963)

Přesuňme se ale ke královnám, které skutečně žily. Egyptská královna Kleoptra VII. z rodu Ptolemaiovců se proslavila zejména jako milenka Julia Caesara a Marca Antonia, a také tím, že se otrávila. Její život se tak přirozeně objevil i na filmovém plátně. Nejslavnější se stala verze z roku 1963 s Elizabeth Taylorovou v hlavní roli. Velkofilm je dodnes díky bitvám, kostýmům i nešťastné lásce opulentní podívanou pro milovníky starověku i historické analfabety.

3) Noc na Karlštejně (1973)

Na hrad Karlštejn podle pověsti nesměla žádná žena. S tím se ale jedna z nejznámějších českých královen a manželka Karla IV. Eliška Pomořanská nehodlala smířit. V přestrojení za panoše se dostala na hrad, aby strávila alespoň několik chvil se svým milovaným manželem. Vymyšlený příběh na historických základech se zalíbil už několika generacím u nás, snad za to mohou hvězdné herecké výkony, chytlavé písničky nebo dojemný příběh. Ať tak, nebo tak Noc na Karlštejně jednoduše patří mezi královské české filmy.

4) Králova řeč (2010)

Královna nemusí být ve filmu ani v životě vždy v hlavní roli. Podstatné je, aby stála za zemí, které vládne, nebo například za svým manželem králem. To dokázala Helena Bonham Carterová v roli Alžběty, ženy krále Jiřího IV. (tehdy ještě prince Alberta). Ten se musel po smrti svého otce a abdikaci bratra stát králem Velké Británie. Překáželo mu v tom jediné, koktavost. Díky své manželce vyhledal pomoc logopeda, který mu pomohl obstát v získané roli.

Králova řeč byla díky dechberoucím hereckým výkonům a geniálnímu scénáři nominovaná na dvanáct Oscarů a čtyři proměnila - v kategoriích nejlepší film, původní scénář, režie i mužský herecký výkon v hlavní roli, který si odnesl Colin Firth.

5) Hra o trůny (2011)

Královny, které si oblíbily miliony seriálových fanoušků, nemusí přicházet pouze z historie nebo reálného světa, ale například i z pera George R. R. Martina. Prozatím jsme se dočkali šesti sérií a v nich hned několika královen, které diváci milovali, nenáviděli, litovali i nechápali. Momentálně se na trůnu usídlila Cersei Lennister, ale kdo ví, jak to dopadne s Daenerys Targaryen, Sansou Stark nebo Aryou Stark. Nebo na Železném trůnu usedne přece jenom muž? Nebo zemi pohltí zima? Kdo se stane královnou či králem Sedmi království Západozemí, se (snad) dozvíme už letos v dubnu.

6) The Crown (2016)

Alžběta II. je v reálném světě vládoucí královnou šestnácti nezávislých států, včetně Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Už se ale stihla stát i hlavní postavou seriálu The Crown. V prvních dvou sériích ji ztvárnila Claire Foyová, ve třetí sérii, ve které už je starší, potom Olivie Colmanová. Můžete si tak prohlédnout začátky ještě nezkušené panovnice a těžká rozhodnutí nebo krize, které si prožila nejdéle žijící britská královna.

7) Favoritka (2018)

Posledním královským překvapením ve světě kinematografie je Favoritka, ve které opět můžete vidět Olivii Colmanovu, tentokrát ale v roli téměř neznámé a věčně churavé britské královny Anny. Příběh dokázal upoutat scénářem plným pletichaření i skvělými hereckými výkony nejen diváky, ale i filmové poroty po celém světě. Získala tak zatím sedm cen BAFTA, jeden Zlatý glóbus a je nominovaná na deset Oscarů.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!