Jeden svět jako místo pro život. Festival dokumentárních filmů bude letos hledat bezpečnou blízkost

Jeden svět jako místo pro život. Festival dokumentárních filmů bude letos hledat bezpečnou blízkost 

Tradiční filmový festival o lidských právech Jeden svět se letos zaměří na nacházení vlastní identity. Nabídne to nejlepší z tematických dokumentů v Praze a následně po celé republice.

Jaká je naše role na světě? Kam patříme a proč? Otázky, na které budou odpovídat filmaři prostřednictvím svých děl v rámci jednadvacátého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Ten nabídne divákům snímky o lidských právech od 6. do 17. března v Praze a dále v dalších pětatřiceti městech po celé zemi - například v Hradci Králové, Liberci nebo Olomouci.

Letošní Motto Bezpečná blízkost odkazuje na stav, kdy si lidé dokáží porozumět a naslouchat. "Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje," přibližuje téma ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

V rámci něho uvede i dva filmy nominované na Oscara. Hale County This Morning, This Evening zobrazuje každodenní život afroamerické rodiny na jihu Spojených států a Minding The Gap pozoruje přátelství a dospívání tří skejťáků v takzvaném Rezavém pásu na severovýchodě země. Další snímek O otcích a synech, oceněný v minulém roce za režii, rovněž letos usliuje o cenu Americké filmové akademie.

Kromě každoročních tří soutěžních kategorií (Česká soutěž, Mezinárodní soutěž a soutěž lidskoprávních dokumentů Máte právo vědět) a devíti tematických kategorií Jeden svět podruhé představí také program speciálních debat Mluvící kino. Do metropole v rámci něco zavítají odborníci z různých oblastí, kteří přednáškou doprovodí projekce vybraných filmů. Výše si připomeňte festivalovou znělku minulého ročníku nebo si přečtěte, jaký byl loni zahajovací večer.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!