Králové rokenrolu aneb dědictví zlatých padesátek

Králové rokenrolu aneb dědictví zlatých padesátek 

Na začátku února si hudební svět připomněl šedesát let od posledního vystoupení Buddy Hollyho, legendárního rokenrolového muzikanta. Zahynul při tragickém pádu letadla, na jehož palubě byli i jeho tehdejší kolegové Ritchie Valens a Jiles Perry Richardson přezdívaný The Big Bopper. Den, kdy zemřela hudba – pod tímto jménem si neštěstí zapamatoval celý svět díky skladbě Dona McLeana. My vám přinášíme pět nejikoničtějších postav žánru, který předznamenal rockovou éru.

Elvis Presley

Téměř synonymum pro rock’n’roll, proto není divu, že si vysloužil přezdívku „The King“. Jeho poznávacím znakem byl nejen hlas, ale také napomádovaný účes a pohyby pánví. Ve své hudbě tato legenda odkazovala na blues, country, také ale sahal ke kořenům, tedy černošskému spirituálu. Většinou ho doprovázela kapela The Blue Moon Boys. Na vrchol ho vynesla nahrávka ze studia Sun Records z roku 1954 That´s all right Mama, cover na píseň Arthura Crudupa. Původně se živil jako řidič náklaďáku.

Chuck Berry

Johnny B. Goode nebo You Never Can Tell, která zazněla ve snímku Pulp Fiction při taneční scéně v klubu u „Mazaného králíčka“. To jsou dvě skladby z kopy hitů, které má na kontě právě Chuck Berry. Na světla reflektorů mu pomohl významný bluesman Muddy Waters, který mu zařídil smlouvu se studiem bratří Chessů, Chess Records. Charakteristický byl mimo jiné svým „duck stepem“, při němž i s kytarou posouval jednu nohu po pódiu a druhou kopal bokem. Ve své době byl nejvíce obdivován náctiletými, ke kterým měl blízko především díky uvolněným textům. „Když chcete definovat rock and roll jedním jménem, ​​bude to nejpravděpodobněji Chuck Berry,“ řekl jednou John Lennon. 

Buddy Holly

Jeho hudební hvězda vyšla velice rychle, a poté nenadále zmizela. Na scéně se zdržel jen rok a půl, ale i přesto byl časopisem Rolling Stone zařazen na 13. místo v seznamu nejlepších interpretů všech dob. Koncertoval se skupinou The Crickets, sám písně skládal a svou tvorbou ovlivnil spoustu velkých jmen od The Beatles po Dylana. Mezi jeho nejznámější výtvory patří That'll Be The Day, Words Of Love nebo Everyday.

Little Richard

Divoch s extravagantním zevnějškem i projevem. K hudbě ho přivedla víra. V mládí navštěvoval s rodinou pravidelně kostel a realizoval se ve sboru. Gospel ho naučil frázování i řvavé vokály, které později hojně využíval ve své tvorbě. Často u něj uslyšíte pro něj známé „oooh!“. Jeho přínos byl velký, ale díky Long Tall Sally, Rip It Up a především Tutti Frutti se zapsal do historie.

Bo Diddley

The Who, Yardbirds nebo Velvet Underground, ti všichni se hlásí k odkazu tohoto muzikanta. Také ve skladbě Not Fade Away od Rolling Stones je jeho vliv hodně slyšet. Jako spousta tehdejších umělců, i on začínal v už zmíněném studiu bratří Chessů. Jeho rodné jméno je Elias Otha Bates a přezdívalo se mu také „The Originator“. Prorazil s písní I’m the Man. Jeho hudba je považována za velice syrovou, zvlášť pak v případě kytary. Bo Diddley´s Beach Party z roku 1963 je považováno za jeho nejznámější album.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!