Jak tukoni zachránili strom: poetický příběh s nádhernými ilustracemi pro nejmenší čtenáře

Jak tukoni zachránili strom: poetický příběh s nádhernými ilustracemi pro nejmenší čtenáře90%

Jak tukoni zachránili strom je obrázková kniha, určená nejmenším dětem již od dvou let a jejich rodičům, která jakoby předurčovala krásné společně strávené chvíle. Poetické ilustrace ukrajinské výtvarnice Oksany Bula jsou opravdu balzámem na duši a výjimečným počinem na poli dětské literatury.

Mnoho textu v ní ale nehledejte. Stěžejní jsou nádherné poetické ilustrace, zobrazující svět tukoňů - kouzelných strážců lesa, o který s láskou a radostí pečují. Někteří si s jeho obyvateli hrají, jiní se starají o květiny a stromy, další zase o zvířata a ptáčky. Nejraději ale tráví svůj čas s přáteli. A tak to má i hlavní hrdina příběhu, tukoň Tuláček, který se jednoho dne rozhodne jít navštívit svého nejlepšího přítele strom a dát si s ním čaj.

Jak tukoni zachránili strom. Foto: Andrea Morkusová

V noci se ale něco přihodilo. Strhla se veliká bouřka a Tuláčkův milý strom ošklivě polámala. Tuláček neváhá a začne svolávat všechny své kamarády na pomoc. Sejdou se tak tukoni, kteří ukládají les na zimu a na jaře ho zase probouzejí, tukoni stromů, tukoni květin, tukoni, kteří mají na starost ptáčky, i ti, kteří pečují o zvířata a všichni spojí své síly, aby Tuláčkovu kamarádovi pomohli… A jak to vše dopadne? Prozrazovat nebudeme, ale jsme přeci v kouzelné zemi tukoňů a pohádek pro nejmenší...

Jak tukoni zachránili strom. Foto: archiv nakladatelství Host

Na 40 plnobarevných stranách knihy Oksana Bula vytvořila svět plný hřejivé poetiky, který přímo vybízí ke společnému prohlížení s nejmenšími i většími dětmi a rozvíjení fantazie o dění na obrázcích i dalších příbězích Tuláčka s žaludovým batůžkem na zádech, ostatních tukoňů, i jejich kamarádů.

Jak tukoni zachránili strom. Foto: Andrea Morkusová

Ukrajinská výtvarnice Oksana Bula je nejen autorkou ilustrací, ale i samotného příběhu a celého tukoního světa. Kniha Jak tukoni zachránili strom volně navazuje na její předchozí obrázkové knihy Zubr si hledá místo a Medvěd nechce jít spát, které vyšly v České republice v minulých letech.

Jak tukoni zachránili strom. Archiv nakladatelství Host

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!