Divadelní festival Malá inventura nabídne sedmapadesát představení na patnácti pražských scénách

Divadelní festival Malá inventura nabídne sedmapadesát představení na patnácti pražských scénách 

17. ročník Malé inventury proběhne již od 20. do 28. února. Oproti minulým ročníkům nabídne dvojnásobný program, který uvede to nejlepší z nového divadla za loňský rok. Novinkou budou hosté z Berlína a programová sekce Residents, představující zahraniční umělce žijící u nás a české umělce žijící v zahraničí.

Umělecký ředitel festivalu Petr Pola vysvětluje, že letošní výběr představení byl opravdu náročný: „Šlo nám o rozmanitost. Výchozího materiálu bylo zhruba dvakrát tolik. Po důkladné selekci jsme se rozhodli pro sedmapadesát kusů.

Program festivalu je již tradičně rozdělen do několika sekcí. V rámci Domovských scén představí to nejlepší z programu stálých scén. Těšit se můžete například na Útočiště Viliama Dočolomanského a Žlutou tmu multimediálního umělce Petra Nikla, či na nejnovější představení Lenky Vagnerové, Wariot Ideal, Spitfire Company, Divadla Continuo, Miroslava Bambuška, Petry Tejnorové a souboru Depresivní děti touží po penězích.

Constellations II. Time for Sharing. Foto: Vojtěch Brtnický

Pod hlavičkou sekce Nová krev, představující studenty a začínající umělce, stojí za vidění hrůzostrašný kus na motivy pohádky o Jeníčkovi a Mařence J+M v režii Rufiny Bázlové, či zpracování příběhu slavné Johanky z Arku, který pod názvem Jana režíruje Anežka Kalivodová.

Soubory bez stálé scény uvedou v sekci Tažní ptáci například existenciální horor Rain Dance 2.0 skupiny Handa Gote research & development, Pustinu podle slavného modernisty T. S. Eliota v režii Jana Nebeského, či představení Poutníci po hvězdách režisérky Hany Strejčkové, které vzniklo ve spolupráci s dětmi uprchlíků a je primárně určeno právě dětem.

Hlavní letošní novinkou Malé inventury je sekce PRALIN, která nabídne v tuzemské premiéře pět představení umělců z Berlína. Za zmínku stojí třeba Claire Vivianne Sobottke a její kus Strange Songs, vyznamenaný na vídeňském ImpulsTanz cenou diváků, nebo performerka a „robotka“ Lori Baldwin, která bude pod hlavičkou Tick tock the Timeline Clock odpovídat divákům na otázky ze života. Do světa mechanického divadla pro jednoho diváka  návštěvníky zavede Theaterautomat umělecké skupiny Pragmata. „Cílem je, abychom alespoň v náznaku zachytili bohatost umělecké produkce v Berlíně: tanec, performance, objekt. Prostě pro každého něco“, dodává Petr Pola.

Hlubiny. Foto: Vojtěch Brtnický

Druhou novinkou je sekce Residents, která představí zahraniční umělce žijící u nás a české umělce žijící v zahraničí. „Nechceme jen přiblížit nové divadlo veřejnosti, chceme taky propojit divadelní profesionály z Česka s těmi ze zahraničí. Letos máme přes sto hostů a mezi nimi zástupce divadelních scén z Řecka, Itálie, Francie, Polska, Litvy či Izraele“, vysvětluje ředitelka Malé inventury Adriana Světlíková. Za zhlédnutí stojí určitě práce Everywhen tvůrčího kolektivu Soňa Ferienčíková, Mária Júdová a Alexandra Timpau, nebo osobitý remake kultovního hororu El Santo bojuje proti upířím ženám v interpretaci mexické performerky Cristiny Maldonado s názvem Telekinetic Assault Group.

Domovskými scénami 17. ročníku festivalu jsou Studio ALTA, Divadlo Archa, PONEC – divadlo pro tanec, MeetFactory, Alfred ve dvoře, Studio Hrdinů, Venuše ve Švehlovce, DOX+, La Fabrika, Cross Attic, Divadlo X10, NoD, Divadlo Komedie, Petrohradská kolektiv, Národní galerie v Praze - Veletržní palác a Kavárna U Hrdinů. Festival dále spolupracuje s Werichovou vilou, A studiem Rubín a komunitním prostorem Punctum.

Everywhen. Foto: Vojtěch Brtnický

Hlavním pořadatelem festivalu je kulturní organizace Nová síť, která je, kromě celé řady dalších kulturních a vzdělávacích činností, také pořadatelem festivalu nového divadla Malá inventura v Jičíně, Jihlavě, Českých Budějovicích a Opavě.

Žlutá tma. Foto: Jakub Hrab

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!