Slashe s Kennedym a Conspirators zradil zvuk. Kytarová magie se tříštila v uších jako sklo

Slashe s Kennedym a Conspirators zradil zvuk. Kytarová magie se tříštila v uších jako sklo60%

Fenomenální kytarista, vokalista s hlasem od boha a sehraná formace, která na počátku svého turné žila svůj sen i v pražské 02 areně. Poctivý hard rock z nové desky však kromě obdivu snesl i nejednu výtku na zvuk. Místo balzámu na uši působily výšky jako živá voda k migréně.

Po více než roce a půl dorazil jeden z nejlepších kytaristů historie do české metropole. Tentokrát nepřijel s legendami Guns N' Roses, ale se zpěvákem Myles Kennedym a kapelou Conspirators v rámci turné po Evropě. Na něm rockeři promují třetí desku Living The Dream ze září loňského roku. Svým živým vystoupením Slash a spol. pravidelně sny plní, tentokrát se ale kytarová pohádka rozplývala v rozpačitém nazvučení.

Ještě než scénu zabraly hlavní hvězdy večera, slušně se představila poměrně čerstvá skupina Phil Campbell and the Bastard Sons, kterou založil kytarista Motörhead po smrti frontmana Lemmyho. Publikum se dočkalo silných riffů a očekávaného důrazu na sólovou kytaru. Nic jiného by asi Slash před sebe nepustil. Poctivý rock ze staré školy samozřejmě provázely i lehce 'přetažené' kytary, nešlo však o rušivý prvek jako spíš o celkem očekávaný žánrový zlozvyk. Za zmínku stojí i výborná basa Tyly Campbella nebo zajímavý vícehlas v coveru Hawkwind  Silver Machine. Ace of Spades potom byla vzhledem ke kořenům frontmana více méně povinností.

Geniální hudební puzzle vs. smrt ze zvuku

Krátce po jednadvacáté hodině se světla v ne zcela zaplněné libeňské hale rozblikala a ukázala na scéně harmonicky sladěnou kapelu, ve které na dálku vyčníval kudrnatý padesátník s cylindrem na hlavě a kouzelnýma rukama. Slash, Kennedy a Conspirators na nic nečekali a vykopli show s energií hard rocku vlastní. Písně postavené právě na umu zdatného kytaristy nepostrádaly zajímavé aranžmá a prvotřídní vokály Mylese Kennedyho. Dva výjimeční sólisté pak měli za sebou mimořádnou partu muzikantů, která už jen doplnila promyšlenou skládanku. Geniální hudební puzzle ale někdo zapomněl technicky slepit k sobě.

Výrazně špatný byl zvuk především ve výškách, natolik klíčových pro Slashova epická sóla a Kennedyho rockový ječák. Tam, kde oba muzikanti triumfovali, zvuk selhával a tím degradoval celé jejich vystoupení. Co naplat, že formace sázela jeden svižný kus za druhým. Tu novinku z Living The Dream, později sólové projekty Slashe. Člověk se tříštění v uších ale nezbavil. A to mohl sedět od pódia velmi daleko.

Kapela málokdy měnila rytmus, ale když zvolnila při baladické The Great Pretender, divák doufal ve zvukově milostivější představení. Rozdíl byl mizivý. Slash, Myles Kennedy i Conspirators byli přitom ve vrcholné formě. Publikum, zřejmě už dostatečně otrlé proti zvonění v uších, aplaudovalo Slashovým dlouhým sólům, která jakoby vyprávěla příběhy. Zpěvák Kennedy dokázal být za drsného rockera i barda s nesmírným citem pro melodii. Zážitek však nadále provázel bolehlav. Čím experimentálnější zkreslení u kytar pak Slash zvolil, tím bylo vše horší.

Rozpolcené finále pak čekalo na každého návštěvníka O2 areny. Mnozí se zcela jistě bavili, ale i kdyby jim technický stav zvuku vylétl takříkajíc druhým uchem ven, je otázkou, zda skupině odpustili, že zařadila místo Sweet Child O' Mine od Guns N' Roses pouze skladbu Nightrain. Jakoby i kapela tušila, že slavný megahit by se za takových podmínek neslušelo trestat.

Ač za to samotní muzianti na scéně pravděpodobně nemohli, jejich veliké umění se díky zmiňovaným problémům za necelé dvě hodiny změnilo ve standardní rock, po kterém bohužel cylindr smeknout nemůžeme.

Foto: ilustrační, Myles Kennedy a Slash na turné

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!