Star Wars: Propaganda představuje propagandistické ilustrace o předaleké galaxii

Star Wars: Propaganda představuje propagandistické ilustrace o předaleké galaxii80%

Velkoformátová kniha s názvem Star Wars: Propaganda představuje pro fanoušky naprostý ráj. Propagandistické kresby a malby zpracovávají ikonické výjevy z galaxie Star Wars. Kniha obsahuje i deset sběratelských grafických listů.

Kniha je rozdělena do pěti částí, kdy každá kapitola pojednává o určitém období probíhajícím v galaxii. Předmluvu sepsal Janyor z Bithu, voják, výtvarník a umělec, jenž ze začátku podporoval mocné Impérium, nicméně když si uvědomil, jakou hrozbu císař představuje, vytvořil několik protestních kreseb a přidal se na druhou stranu, na stranu Povstalecké aliance. Zmiňuje nástup senátora a kancléře, později císaře Palpatina, jeho postupně vzrůstající moc, která nakonec končí jeho pádem. Místo kancléřky po Palpatinově smrti obsadila Mon Mothma, jež byla zakladatelkou Povstalecké aliance.  

Nebudujeme Starou republiku. Ten systém své národy zklamal, poněvadž nenaslouchal jejich prosbám. To, co budujeme, se bude zodpovídat především svým občanům.“ - Mon Mothma

Obsáhlá kolekce plakátů znázorňuje různorodé výjevy propagující ať už stranu mocného a nepřátelského Impéria, či Povstalců na straně dobra bojujících proti tomuto Novému řádu, který má za poslání ovládnout všechny planety a vládnout celé galaxii

Star Wars: Propaganda

Vyjadřovací a symbolické prostředky jako zbraně

Na mnoha plakátech se tyčí temný Darth Vader se svou pověstnou zlověstnou maskou. Spolu s ním je často vyobrazena i Hvězda smrti. Ilustracím propagujícím Impérium vévodí Palpatine v temné kápi se zohaveným obličejem. Imperiální Stormtroopeři v bílých úborech nabádají občany, aby se přidali do armády klonů a bránili tak svého císaře. Totalitní režim v autoritářské společnosti. Umění se stalo nástrojem idealismu a podněcováním strachu, znázorňováním politické situace a nálady veřejného sektoru po celé galaxii. Stalo se propagandou.

Násilí je bezpečí. Chaos je pořádek. Válka je mír.

Stormtroopers

Válka a výtvarné umění jsou nerozlučně spjaty

Mezi nejznámější umělce podporující imperiální propagandu patřili Coba Dunivee, Dasita Lyros, jež sama sebe zakomponovala do jednoho svého obrazu, Hobisan Vandron a další. Nejčastějším námětem byli v řadách nastoupení Stormtroopeři na znamení jednoty Prvního řádu. Na straně druhé galaktického břehu stála Sabine Wren, která posprejovala propagandistický plakát zobrazujícího Stormtroopera červenou barvou s nápisem Rebelsa znakem Povstalců. Janyor z Bithu, který nakonec přešel na správnou stranu a tvořil pod znamením Povstalecké aliance. Také Janray Tessime, který vyobrazil na svém díle princeznu Leiu Organu ve smyšlené roli velitelky speciální jednotky. V tomto táboře se v autorské tvorbě používaly především znaky nastříkané na zeď ve znamení naděje Povstalecké aliance značící určité poselství.

Stal jsem se jedním z oněch starých, slepých bláznů, již dohánějí k nepříčetnosti mladé umělce, kteří tvoří s plamenem v srdci. Naštěstí se objevil mladý Odboj a výtvarníci nechyběli ani v jeho řadách.“ - Janyor z Bithu

Proměnění umění v propagandu

Ke každému obrázku si můžete přečíst krátký příběh, jenž stojí za určitou malbou. Kdo je mu autorem, co vypovídá o době, ve které vznikal, proč vůbec vznikl a co vlastně znázorňuje. Tímto způsobem může čtenář nepozorovaně nahlédnout a vcítit se tak do zákulisí, jež je plné korupce, úplatkářství, vášně i boje za svobodu. Prozkoumat, proč vzplály činy nenávisti a podřízenosti a co stojí za největšími galaktickými válkami.

Držíme stráž nad nebem a hvězdami.“ - Odboj

Autorem knihy Star Wars: Propaganda je Pablo Hidalgo, jenž stojí již za několika knihami pojednávajícími o příběhu hvězdných válek. Sepsal encyklopedii více než dvě stě dvaceti postav, od admirála Ackbara až po Zam Wesell, dále oficiálního průvodce Han Solovým životem a obrazový slovník a další. Hidalgo spravoval oficiální web Star Wars, podílel se na vývoji filmů, seriálů, komiksů a videoher Hvězdných válek, dokonce si zahrál i malou roli ve třetím díle Pomsta Sithů.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Star Wars: PropagandaStormtroopers
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!