V Česku vychází kniha Rule. První z bestsellerové série The Marked Men

V Česku vychází kniha Rule. První z bestsellerové série The Marked Men70%

Nakladatelství Oldag vydává jednu z knih série The Marked Men, která se v zahraničí stala světovým bestsellerem. Její autorka Jay Crownover v rámci ní napsala celkem šest příběhů, přičemž v Česku vychází ten první s názvem Rule.

Rule je dvaadvacetiletý tatér žijící v Denveru. Opovrhuje uznávanými společenskými pravidly, ženy si nepřipouští příliš k tělu, má velmi komplikovaný vztah se svými rodiči a viní se ze smrti svého bratra, dvojčete.

Shaw je spořádaná studentka a dlouholetá kamarádka rodiny Archerů. Zatímco ona k tatérovi chová hlubší city, on si jí příliš nevšímá. Stejně jako Rule nemá ani Shaw se svými rodiči zrovna idylické vztahy. A skrývá také další tajemství, přičemž jedno z nich se týká Rulova mrtvého sourozence.

Ačkoliv se zdá, že ti dva spolu nemohou mít nic společného, opak je pravdou. Netrvá to dlouho a oba hlavní hrdinové si k sobě naleznou cestu. Jejich vztah je však jako na houpačce. Především pak Rule se bojí, že pokazí něco, co už pak nepůjde vzít zpět. Zůstanou se Shaw spolu, aniž by zničili sebe navzájem?

A pak, když jsme stáli nad otevřeným hrobem a mé dvojče spouštěli do země, se na mě matka se slzami v očích podívala a bez obalu řekla: „Měls to být ty.“

Jay Crownover se v prvním díle své bestsellerové série The Marked Men velmi zaměřuje na komplikované vztahy mezi rodiči a dětmi. Zatímco Shaw se svým otcem a především matkou nevychází dobře už od malička, vztahy v rodině Rula se rapidně zhoršily až po smrti jeho bratra. On je totiž tím, koho jeho matka za smrt svého syna viní.

Musíme uznat, že psychologii postav autorka vykreslila precizně. V příběhu se zabývá situacemi, které se odehrávají dnes a denně, a v knize se tak může spousta osob najít. Výborně popsaný je především charakter Shawnina přítele Gaba. Ze zpočátku docela nevýrazné postavy se vyklubala jedna z klíčových. Na jeho příkladu se navíc Jay Crownover podařilo upozornit čtenářky na podobné chování některých mužů.

Zděšeně jsem vyjekla a na okamžik mi problesklo hlavou, že bych měla křičet o pomoc, ale muž mě přirazil tváří ke dveřím a hrubě mě postrčil dovnitř.

Co však v příběhu chybělo, byla zápletka. Autorka se sice zabývala ne zrovna jednoduchými vztahy v rodinách obou hrdinů, v knize však chybělo něco navíc. Něco, co by příběhu dalo nějaký pořádný spád.

Taktéž neuvěřitelné dialogy obou hrdinů a slovník Rula jsou místy na obtíž. Opravdu si lze jen těžko představit, že by v dnešní době dvaadvacetiletý kluk použil v případě, že by mluvil o dospělé mladé holce, výraz typu „dívenka“. V tomto případě však bude nejspíš chyba na straně překladatele, který mohl slovo přeložit jinak.

Ve svém žánru patří kniha Rule bezesporu k těm lepším. Už jen proto, že se nezabývá pouze vztahem dvou hlavních hrdinů. Příběh byl docela uvěřitelný, a co oceňujeme ze všeho nejvíce – čtivý. A i přestože překladatel od nás sklidil trochu kritiky, tady ho musíme naopak pochválit. Celkově se mu překlad z angličtiny povedlo uchopit se ctí.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!