České avantgardní umění očima bohemisty Ripellina přibližuje Museum Kampa

České avantgardní umění očima bohemisty Ripellina přibližuje Museum Kampa 

Praha byla krásnější než Řím, napsal Jaroslav Seifert ve své básni Světlem oděná. Tento verš se stal názvem výstavy v Museu Kampa, která ukazuje prolínání české literatury a výtvarného umění v první polovině 20. století, jímž se zabýval italský bohemista Angelo Maria Ripellino. K vidění bude od 9. února do 12. května.

O součinnosti české literatury a výtvarného umění pojednává Ripellinova kniha Dějiny současné české poezie z roku 1950, která v českém překladu vyšla poprvé až letos. Autor ji napsal na základě svého pobytu v Čechách v poválečné době a také na základě korespondence, kterou udržoval s českými umělci a teoretiky. Publikace se stala výchozím zdrojem pro výstavu v Museu Kampa.

Doteky výtvarného umění s poezií zde dokládá přes osmdesát vystavených děl od významných osobností, mezi kterými nechybí Bohumil Kubišta, Toyen, Emil Filla, Kamil Lhoták, Jan Smetana nebo František Hudeček. Prohlédnout si můžete i básnické sbírky Vladimíra Holana, Františka Hrubína nebo Jaroslava Seiferta, některé z nich jsou věnované Ripellinu.

Václav Chochola, Noční chodec, 1949. Foto archiv Musea Kampa

Italský slavista Angelo Maria Ripellino, který se zabýval především českou literaturou, tuzemsko poprvé navštívil v roce 1946. „Do země, která se zotavuje z války a pomalu sklouzává k totalitě, přijel jako mladý nadšený bohemista a velmi si ji oblíbil. Jeho okouzlení Prahou jsme se snažili přenést do expozice,“ uvedla kurátorka výstavy Martina Vítková.

O české kultuře intenzivně psal a přednášel do konce života. Jeho nejznámějším dílem je Magická Praha, kniha esejů, v níž barvitým způsobem popsal dějiny metropole s rozmanitými kulturními souvislostmi od doby Rudolfa II. až po osudný rok 1968. Na výstavě můžete zhlédnout unikátní rukopis této publikace, který Museu Kampa zapůjčila Ripellinova dcera.

František Hudeček, Ulice v době, kdy jdou ženy spát, 1943. Foto archiv Musea Kampa

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Umělci: , ,

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!