Eminem, The Notorious B. I. G. a další: Přehled nejlepších rapperů

Eminem, The Notorious B. I. G. a další: Přehled nejlepších rapperů 

Je to už patnáct let, co Kanye West 10. února roku 2004 dostal cenu Grammy za debutové album The College Dropout, které bylo komerčně velmi úspěšné. Při té příležitosti přinášíme přehled nejlepších rapperů a ukázku z jejich tvorby.

Eminem 

Pokud bychom hodnotili podle počtu prodaných alb, bude Eminem na právoplatné první příčce tohoto žebříčku. Dokonce čtyři z jeho skladeb ovládly hitparádu Billboard HOT 100: Lose YourselfI’m Not Afraid a Love the Way You Lie společně s Monster, na kterých spolupracoval s Rihannou. Jednou z jeho posledních zajímavých spoluprací je River s Edem Sheeranem.   

Navíc se zapsal do Guinessovy knihy rekordů, a to díky Rap God, kde během šesti minut Eminem doslova vychrlí 1560 slov, což je v průměru 4,28 slov za sekundu. Již zmíněná Lose Yourself - soundtrack k filmu 8. míle - byla v roce 2002 oceněna Oscarem za nejlepší píseň. Billboard jej v roce 2009 označil za nejlepšího umělce desetiletí.  

Jay-Z  

Manžel neméně populární zpěvačky Beyonce je jednadvacetinásobným držitelem Grammy. Jeho cesta ke slávě ale nezačala úplně slibně, v dětství postřelil svého bratra za krádež šperků a ze střední školy ho vyhodili kvůli prodeji cracku.  

Mimo jiné je známý spoluprací s kapelou Linkin Park na skladbě Numb/Encore, která byla v roce 2006 oceněna cenou Grammy. Podle časopisu Forbes je Jay-Z třetím nejbohatším rapperem na světě. Stal se prvním rapperem, který zahájil spolu s Aliciou Keys světovou baseballovou sérii.  

The Notorious B. I. G. 

Tento rapper by nejspíš vydal ještě mnoho skvělých skladeb a výrazněji by se zapsal do povědomí ostatních. V roce 1997 byl však ve 24 letech zastřelen pachatelem, kterého dodnes nevypátrali. O jeho příběhu byl v roce 2009 natočen biografický film Notorious. 

První studiové album Ready to Die bylo v USA 4x platinové, druhé album Life After Death dokonce diamantové, což se podařilo jen hrstce hip-hopových alb. Další dvě posmrtně vydaná alba byla také platinová.  

Rakim 

Dělící linií mezi old-school a new-school rapem není rok, ale člověk - Rakim. V tzv. Zlaté éře hiphopu vytvářel duo s Ericem B., které se však v roce 1992 rozpadlo. Jejich album Paid in Full dokonce MTV označila jako nejlepší hip-hopové album všech dob.  

Ve svých textech se složitými komplexními rýmy Rakim dokázal mluvit o všem najednou – o intelektualitě, kriminalitě i o bohu. Dodnes inspiruje řadu umělců od Kendricka Lamara až po Nase.  

Lil Wayne 

Jeho komerční úspěch mluví za vše. V roce 2012 se mu podařilo překonat rekord Elvise Presleyho – v HOT 100 hitparádě Billboard se objevilo už 109 jeho skladeb. Jedno ze svých alb se mu dokonce podařilo vydat i z vězení, kde si odpykával osmiměsíční trest.  

Pětinásobný držitel Grammy dosáhl největšího úspěchu až se svým šestým albem – Tha Carter III. Lil Wayne spravuje vlastní charitativní organizaci, která pomáhá se vzděláváním mladistvích.  

Kanye West 

Držitel 53 ocenění, z nichž 21 jsou ceny Grammy. Billboard ho ocenil objevem roku, rapperem roku a dvakrát dostal BET cenu i za nejlepší video. Před patnácti lety bylo oceněno hned jeho první album a následující tři navázala na jeho úspěch. Nějakou dobu se spekulovalo o zdravotním stavu Kanyeho a na posledním albu přiznal, že trpí bipolární poruchou. To však krátce na to popřel. 

Manžel Kim Kardashian se věnuje i módě, spolupracoval s exkluzivní značkou Louis Vuitton a s Nike vytvořil kolekci bot Air Yeezy, která se dočkala obrovského úspěchu a jeden z párů se prodal dokonce za 19 tisíc korun. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci: ,

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!