Procházky Prahou: do Kobylis za smutnou historií, dalekými výhledy i 24stupňovým pivem

Procházky Prahou: do Kobylis za smutnou historií, dalekými výhledy i 24stupňovým pivem 

Tentokrát jsme zamířili na sever metropole do Kobylis. Zdejší les nabízí krásné výhledy i sportovní vyžití pro cyklisty a běžkaře. Žízeň uhasíte v nedalekém minipivovaru s pivními speciály. Do dějin se tato čtvrť zapsala i neslavně – nacisté během války používali zdejší vojenskou střelnici jako popraviště odbojářů.

Pivovar Cobolis

Procházku po Kobylisích můžete zahájit u hlavního vstupu do stanice metra Ládví. Po pravé straně uvidíte kulturní dům, kde v přízemí už přes rok sídlí minipivovar Cobolis. Aktuálně zde můžete ochutnat 12 druhů piv od klasických ležáků až po svrchně kvašená piva s netradičními příchutěmi – šípkovou, višňovou nebo třeba kávovou. Kdo má kuráž, může zkusit silný 24° Russian Imperial Stout s 10,5 % alkoholu. Pivo zde vaří sládek roku 2018 Pavel Palouš.

Tichá kavárna

Kdo je spíše kavárenský typ, může pivovar vynechat. Pokračujte rovně po Burešově ulici a po zhruba 300 metrech dojdete až k bílému věžovému domu. V dolním rohu se schovává Tichá kavárna, jež je první pražskou kavárnu s neslyšící obsluhou. Útrata v tomto výjimečném podniku, který pořádá i výstavy či koncerty, jde tudíž na dobrou věc. V menu nechybí domácí limonády a mošty, bretaňské galettes nasladko i naslano, dorty či zmrzlinové poháry

Kluziště na Ládví

Koupaliště a kluziště Ládví

Když za Tichou kavárnou zahnete doleva a půjdete podél mateřské školy Bojasova, dostanete se k místnímu koupališti, které v zimních měsících slouží jako veřejné kluziště. Nyní je otevřené každý všední den odpoledne, v sobotu od 9 do 20 hodin a v neděli od 9 do 19 hodin. Vstupné je 50/40 Kč na dvě hodiny, děti do 150 cm mají vstup zdarma. Za poplatek si můžete vypůjčit brusle, oporu a přilbu nebo si brusle nechat nabrousit.

Kobyliská střelnice

Projděte kolem koupaliště a před další školkou zahněte doprava. Jděte rovně a u kulatého záhonu s růžemi se vydejte do mírného kopce vlevo. Narazíte na modrou turistickou značku, která vás dovede k blízkému památníku protifašistického odboje – Kobyliské střelnici.

Seznam popravených na pamětních deskách v areálu Kobyliské střelnice

Původně vojenské cvičiště z konce 19. století zabrali během druhé světové války nacisté a využívali ho coby popraviště. O život zde přišlo přes 500 odbojářů, mezi nimi i spisovatel Vladislav Vančura, generál Alois Eliáš, obyvatelé vypálených Lidic nebo duchovní z pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje, kteří ve zdejší kryptě poskytli úkryt sedmi československým parašutistům.

Kříž a socha Země od Miloše Zeta v areálu Kobyliské střelnice

Jména všech popravených si můžete přečíst na pamětních deskách. Naproti nim si můžete všimnout dřevěného kříže a pod ním bronzové plastiky Země od sochaře Miloše Zeta. Na zdi na konci areálu najdete vytesané verše Miroslava Floriana a vedle nich mozaiku od Martina Sladkého.

Vytesané verše od Miroslava Floriana na zdi v areálu Kobyliské střelnice

Ďáblický háj

Držte se modré značky, přejděte hlavní silnici a vstupte do lesa. Po mírném stoupání dojdete až na rozcestí, odkud se směrem vpravo můžete buď po žluté, nebo po zelené vydat ke hvězdárně. Trasa po žluté nabízí sice méně lesa, ale zato cestu po rovince s dalekými výhledy (za jasného dne lze spatřit Říp i České středohoří) a navíc po cestě narazíte na areál zdraví s altánkem, hřištěm a ohništěm.

Ďáblický háj

Když zvolíte zelenou, možná se trochu zapotíte do kopce, dostanete se ale na jedno z nejvyšších míst v hlavním městě – vrch Ládví, minete geodetickou věž i větší dětské hřiště s přístřeškem.

Areál zdraví v Ďáblickém háji

Hvězdárna Ďáblice

Žlutá trasa vás dovede až ke hvězdárně – pokud půjdete po zelené, za hřištěm nepokračujte doprava, ale běžte stále rovně po neznačené cestě. Až vyjdete z lesa, nemůžete hvězdárnu přehlédnout.

Hvězdárna Ďáblice

Malá hvězdárna tu stojí už od padesátých let minulého století. Kromě pozorování oblohy dalekohledy nabízí přednášky o astronomii, filmové večery i promítání pohádek pro nejmenší. Těsně za hvězdárnou láká vyvýšené skalnaté místo na vyhlídku na okolní čtvrti Ďáblice, Čakovice a Letňany – za dobré viditelnosti můžete vidět i vrcholky Krkonoš.

Ďáblický hřbitov

Až sejdete schody u hvězdárny, vydejte se doleva ulicí Pod Hvězdárnou až na její konec. Poté zahněte doprava do ulice Učitelská a následně hned doleva, až dojdete k hlavní silnici. Přejděte jí a naproti pokračujte k bráně Ďáblického hřbitova.

Brána kubistického Ďáblického hřbitova

Z architektonického hlediska jde o skutečný unikát – je to jediný kubistický hřbitov na světě. Projektoval ho architekt Vlastislav Hofman, autor návrhu Jiráskova a Štefánikova mostu. Zajímavá je i historie tohoto rozsáhlého hřbitova – do hromadných hrobů zde byli v období druhé světové války pochováni odbojáři, mezi nimi i parašutisté z operace Anthropoid.

Na konci války byli paradoxně na stejném místě pohřbeni také nacisté a kolaboranti včetně Karla Čurdy. Následovaly oběti komunistického režimu v 50. letech, do hromadných hrobů byli uloženi mimo jiné matka bratří Mašínů Zdena či farář Josef Toufar – jeho tělo však bylo v roce 2014 exhumováno a poté pohřbeno v Číhošti na Vysočině.

Vstup na čestné pohřebiště na Ďáblickém hřbitově

Když ze hřbitova vyjdete hlavní bránou, před vámi bude autobusová zastávka Sídliště Ďáblice. Z ní se přímým spojem dostanete k výchozímu bodu procházky, stanici metra Ládví.  

Celou trasu si prohlédněte zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!