Grafika roku 2018: to nejlepší z české i zahraniční grafiky a výherce Ceny Vladimíra Boudníka

Grafika roku 2018: to nejlepší z české i zahraniční grafiky a výherce Ceny Vladimíra Boudníka70%

Nová výstava v prostorách Obecního domu představuje 25. ročník toho nejlepšího, co bylo v rámci grafiky za rok 2018 vytvořeno. Akce si za již 25 let působení vydobyla své místo mezi tuzemskými i zahraničními uměleckými výstavami.

Grafika roku je rozsáhlá jak prezentovanými grafickými technikami, tak i zastoupením umělců. Mezi přítomné techniky patří litografie, hlubotisky, počítačová grafika, serigrafie, tvorba autorských knih i další originální grafické postupy.

Díla zde vystavují grafičtí umělci i nadějní studenti grafických oborů z České republiky a ze zahraničí. Zastoupeni tu jsou Jakub Špaňhel, Petr Sís, Michal Bačák, Alena Antonová, Jan Hísek, Mikoláš Axmann, Eduard Halberštát, Jana Hubatková, Svatopluk Klimeš, Jan Měřička, Šimon Brejcha, Jan Jemelka, Petr Nikl, Václab Šlajch, Martin Velíšek, Saki Matsumoto, Lenka Falušiová, Martin Salajka a další.

Martin Salajka, Chameleoni. Foto archiv autorky

Důležitou součástí je i udělování Ceny Vladimíra Boudníka za celoživotní přínos grafickému oboru. Vladimír Boudník byl sám o sobě zajímavou a důležitou personou českého grafického umění. Původně šlo o vyučeného nástrojáře, který později pracoval v ČKD Vysočany, kde experimentoval s kousky plechu, šroubky a kusy litin. Vše, co měl po ruce, přetvářel a měnil a následně vtiskával své grafické abstrakce, kterými se následně proslavil.

Maje na paměti, že talenty je možné objevit kdekoliv, je tato cena jeho jménem předávána již od roku 1995. Tento rok ji získala Lenka Vilhelmová, která se věnuje tvorbě grafických listů, autorských knih, obrazů i instalací. I v rámci soutěže Grafika roku byla již několikrát ohodnocena v některých kategoriích.

Anna Bydžovská, Paneland IV. (kolagrafie). Foto archiv autorky

Výhodou velkého zastoupení umělců a technik je, že si každý jistě přijde na své a nikdo neodejde zklamaný. U některých děl je možné obdivovat techniky, které místy přecházejí až do 3D zpracování. Někde jsou tím hlavním použité barvy, na někoho zase udělá dojem hloubka, smysl či vtip celého nápadu.

Není od věci se předem informovat o procesech jednotlivých technik, aby byl člověk schopen plně ocenit práci, která stojí i za zdánlivě jednoduchým dílem malých rozměrů. Z děl předních českých grafických osobností se můžete těšit až do 27. února 2019 v horním patře Obecního domu.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!