Trumpet Days zahájí několikanásobný držitel Grammy Terence Blanchard

Trumpet Days zahájí několikanásobný držitel Grammy Terence Blanchard 

Na začátku jara bude pražský klub Jazz Dock patřit královským žesťovým nástrojům. Čtyřdenní festival Trumpet Days, který se uskuteční ve dnech 26. až 29. března, zahájí fenomenální trumpetista a několikanásobný držitel ceny Grammy Terence Blanchard.

Terence do Prahy určitě nepojede sám. Na festival s sebou přiveze svoji elektrickou kapelu E-Collective, která exceluje na současné jazzové scéně. Členové kapely navíc pomáhají hlavnímu protagonistovi vytvářet hudbu, která posouvá současný jazz do nových sfér.

Terence Blanchard byl hudbou obklopen již od útlého mládí. Jako dítě hrál na klavír i na trubku a ještě za studií začal působit v legendárním big bandu Lionel Hampton Orchestra. V roce 1982 ho Wynton Marsalis doporučil za sebe do kapely Jazz Messengers Arta Blakeyho.

Svého prvního sólového alba se dočkal v roce 1990, kdy také začalo jeho natáčení nespočtu dalších nahrávek. Za ty kromě dalších cen vyhrál i pětkrát ceny Grammy a získal 13 nominací. Mimo sólovou tvorbu spolupracoval i s esy, jako jsou Diana Krall, Dee Dee Bridgewater nebo Kurt Elling, a složil hudbu k více než čtyřiceti filmům.

Kromě Blancharda se návštěvníci festivalu mohou těšit na izraelského trumpetistu Itamara Borochova, který do Prahy zavítá se svou novinkou Blue Nights. Borochov, podobně jako Avishai Cohen, čerpá z geograficky pestrého odkazu svých předků, a stejně jako on dokázal svůj talent plně rozvinout v tvrdé konkurenci newyorské hudební scény.

Pestrost festivalu nezapře ani britsko-bahrajnská trumpetistka a hráčka na křídlovku Yazz Ahmed. Ahmed kombinuje osobitý zvuk trubky s elektronickými efekty, a buduje tak vlastní hudební vesmír. Se svou originální hudbou se dostala ke spolupráci s kapelami, jako jsou Radiohead nebo These New Puritans.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazz Dock nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Jazz Dock

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!