Nejlepší filmy v režii Věry Chytilové

Nejlepší filmy v režii Věry Chytilové 

Režisérka známá svou hašteřivostí a neústupností vůči schvalovací komisi Věra Chytilová by 2. února oslavila devadesáté narozeniny. Připomeňme si nejlepší snímky její více než čtyřicetileté kariéry.

1. Dědictví aneb Kurvahošigutntág

Bolek Polívka v nezapomenutelné roli buranského povaleče Bohuše Stejskala, který po svém zesnulém otci zdědí částku „více než šestimístnou“, si právem zaslouží první místo. Komedie natočená pouhé dva roky po sametové revoluci jako jedna z prvních zareagovala na realitu devadesátých let – restituce, při nichž se k majetku dostávalo spoustu finančně negramotných, vznik nevěstinců a zvykání si na nové kapitalistické poměry.

2. Sedmikrásky

Druhou příčku našeho žebříčku obsadily nevšední příhody dvou Marií. Jitka Cerhová a Ivana Karbanová ztvárnily v surrealistickém snímku z roku 1966 dvojici rozpustilých mladých dívek, které si nejde nezamilovat. „Když se všechno kazí, tak budeme zkažené i my!“ předpovědí na začátku filmu svou hodinu a čtvrt dlouhou anarchistickou zábavu, při které svádí bohaté pány, aby je následně nevzrušeně odmítli, dělají rozruch na veřejnosti a filozofují o zdánlivých nesmyslech. Že tento snímek československé nové vlny poputoval do trezoru, zřejmě nikoho nepřekvapí.

3. Panelstory aneb Jak se rodí sídliště

Pomyslný bronz připadá velmi odvážnému filmu z konce sedmdesátých let, který nastavil zrcadlo bytové krizi v normalizačním Československu. Celý se odehrává na rozestavěném pražském sídlišti Jižní Město, kam se do provizorních bytů stěhují důchodci zvyklí na venkov i mladé rodiny s dětmi. Na první pohled komické scény pramenící z naprosté nedostatečnosti bydlení nakonec vyznívají ve výsledku tíživě.

4. Kopytem sem, kopytem tam

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu… Hořká tragikomedie z roku 1988, v níž si tři kamarádi – přátelé i v reálném životě, členové divadla Sklep Tomáš Hanák, Milan Šteindler a David Vávra – užívají alkoholu, bujarých večírků a povolných slečen tak dlouho, až se ucho utrhne. Tento snímek předznamenal i dlouholetý rozkol mezi Chytilovou a Tomášem Vorlem. Ve filmu totiž zazní repliky z představení sklepáků, mezi něž režisér patří, bez jakékoli zmínky o jejich pravém původu.

5. Praha – neklidné srdce Evropy

Neobvyklý pohled na českou metropoli nabídl v roce 1984 dokument, který Československá televize poprvé odvysílala až během tzv. Palachova týdne o pět let později. Stejně jako většina režisérčiných snímků zaujme atypickou roztřesenou kamerou s rychlými švenky a nájezdy, díky níž možná diváci začnou naše hlavní město vnímat docela jinak. Podmanivou atmosféru dodává nezaměnitelný voice-over Miroslava Macháčka.

6. Vlčí bouda

V československé a potažmo i české kinematografii najdete povedených hororů pomálu. Výjimkou potvrzující pravidlo je tento film z roku 1986, v němž je skupina školáků v domnění, že přijeli na speciální lyžařský kurz, odříznuta od civilizace v osamocené horské chatě s trojicí bizarně se chovajících instruktorů. Prapodivný děj však skrývá moralizující rozuzlení, které ukazuje, jak spousta z nás vůbec nepřemýšlí o důsledcích svého lehkomyslného jednání.

7. Pasti, pasti, pastičky

#MeToo v roce 1998? Drama s komediálními prvky sice svým zpracováním nepatří mezi nejkvalitnější režisérčiny snímky, má však na české poměry poměrně originální zápletku, která v dnešní době plné obvinění ze sexuálního násilí nabývá na aktuálnosti. Rape and revenge film vznikl na motivy skutečné události a vyzdvihl do té doby neznámou herečku Zuzanu Stivínovou, jež byla za roli nemilosrdné veterinářky nominovaná na Českého lva.

Jitka Cerhová a Ivana Karbanová ve snímku Sedmikrásky. Foto © Bonton Home Video

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!