Masopust v Praze bude i letos. Tradiční obchůzky masek nahradí dobrodružná pátračka, masopustní stezka či výdej zabijačkových pochoutek z okénka

Masopust v Praze bude i letos. Tradiční obchůzky masek nahradí dobrodružná pátračka, masopustní stezka či výdej zabijačkových pochoutek z okénka 

Na klasické masopustní oslavy musíme sice letos zapomenout, o jejich kouzlo ale úplně nepřijdeme. Na řadě míst totiž vymysleli náhradní program. Těšit se můžete na speciální masopustní stezku, hledání zatoulaných maškar, online přenosy či zabijačkové pochoutky z výdejního okénka.

Karlín a Libeň

V Karlíně se můžete kdykoliv od 1. do 16. února vydat na Karlibeňskou masopustní pátračku. Na trase mezi Libeňským zámečkem a Karlínským náměstím na vás čeká 18 stanovišť, začít ale můžete u libovolného bodu. Potřebovat budete chytrý telefon a data na přečtení QR kódů. Pomůžete vůdci masopustního průvodu Bakchovi najít zatoulané masky?

Celá trasa měří přibližně 5 kilometrů. Pokud splníte alespoň 7 či 14 stanovišť, můžete si v Karlínském Spektru nebo na Libeňském zámečku každý všední den od 10 do 18 hodin vyzvednout odměnu. V sobotu 6. února organizátoři doporučují vyrazit na trasu v maskách. Z povzdálí tak budete moci obdivovat kostýmy ostatních a možná prý dojde i na pořádné překvapení. 

Horní Počernice

V Horních Počernicích se pro všechny příznivce masopustního veselí chystá akce s názvem Masopustní týden aneb z Divadla až na Chvalský zámek

Kdykoliv v týdnu od 6. do 16. února si budete moci projít 2,5 kilometru dlouhou trasu, jejíž součástí jsou fotografie z průvodů z minulých let, povídání o historii masopustní tradice či jednoduché úkoly a hádanky pro děti. Stezka vede od Divadla Horní Počernice na Chvalský zámek, kde na vás čeká sladké překvapení.

Suchdol

Spolek Suchdol žije připravil ve spolupráci s divadelním spolkem Loutky bez hranic zbrusu nové loutkové představení Lukáše Bouzka. Příběh na motivy pohádky Obušku z pytle ven se odehraje živě na půdě místního komunitního centra, sledovat ho ale budete moci pouze online na YouTube kanálu MČ Praha-Suchdol, kde začne v sobotu 6. února v 18 hodin. 

Před vysíláním v 17:30 zatroubí muzikanti z oken radnice a probudí ve sklepě uložené masopustní maškary. Co se bude dít potom, uvidíte sami... 

Foto: archiv Horních Počernic

Vinoř

Ve vinořském Hoffmanově dvoře se můžete 13. a 14. února stavit na Masopustní vinořskou zabijačku, která ale letos bude mít, vzhledem k opatřením, pouze formu prodeje masopustních lahůdek přes ulici. V sobotu bude otevřeno od 9 do 17 hodin, v neděli od 13 do 17 hodin.  

Roztoky

Roztočtí se nechtějí bez každoročního masopustního vinšování obejít ani letos a tak vymysleli náhradní plán. I letos budou maškary chodit po Roztokách, ale pouze po dvojicích či v rodinných skupinkách, ke kterým se nemohou připojovat další. Bydlíte-li v Roztokách, můžete si je ale pozvat ke svým dveřím, aby vám popřály dobrý nový rok. Akce se bude konat 13. února od 12 do 15 hodin.  

Jižní Město

Jihoměstský masopust bude letos online. V sobotu 13. února si k sobě domů můžete pustit masopustní veselí přímo z obrazovek. Čeká na vás výroba tradičních masopustních masek, medvědí tanec, pečení koláčů, masopustní muzika i vyprávění, jak to s tím masopustem vlastně bylo. Přenos můžete sledovat na FB profilech KC Zahrada, Chodovské tvrze, KC Matky Terezy a YouTube kanálu KC Zahrada.

Úvodní foto: archiv Sdružení Roztoč

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!