Zpověď fyzika, psychologa i futuristického mnicha aneb Voices of Meltingpot podruhé

Zpověď fyzika, psychologa i futuristického mnicha aneb Voices of Meltingpot podruhé 

Neobyčejní hosté z širokého spektra oborů s ještě neobyčejnějšími myšlenkami. To je krátká, ale výstižná myšlenka projektu Voices of Meltingpot, který byl už druhým rokem součástí festivalu Colours of Ostrava. A protože chtěli organizátoři předat poselství osobností co největšímu publiku, natočili s nimi krátká videa, která jsou nyní dostupná zdarma.

První ročník filmových rozhovorů Voices of Meltingpot nás přesvědčil, že má smysl jít do toho znovu. Zachytit na kameru a uchovat tak inspirativní myšlenky, které zazní v létě v Ostravě. Jak pro ty zájemce, kteří na Meltingpot nemohli přijet, tak i pro ty, kteří si chtějí svůj zážitek ze setkání s našimi výjimečnými hosty připomenout,” osvětluje kurátorka fóra Zlata Holušová.

Výběr hostů neomezuje zcela nic, takže si každý z publika najde to své. A i přesto, že video má maximálně pět minut, v každém z nich nalezne divák nosné myšlenky otevírající nové obzory a náhledy na dané téma. Co ale spojuje všechny z pozvaných, je jednoznačně inovativnost a volení nových, neprozkoumaných cest. Právě o tom, jak dělat věci jinak a vystoupit ze své komfortní zóny, se dělí pomocí Voices of Meltingpot.

Ale teď už k účinkujícím. O svůj životní příběh se ve videích podělilo jednadvacet nejzajímavějších jmen minulého ročníku. Mezi nimi je například Amber Galloway Gallego, tlumočnice hudby do znakového jazyka. Je pravděpodobně první v tomto oboru na světě. Jaký byl první impuls a jak vůbec může takový zážitek neslyšícím lidem zprostředkovat? O tom všem povídá ve svém krátkém filmu. Pozvání přijal také ekonom, spisovatel a intelektuální vůdce John Perkins, který se distancoval od těžké práce pro korporátní společnosti a napsal o jejich pochybném fungování knihu. Jedním z hlavních řečníků je Bruno Marion, autor knihy „Chaos – praktický průvodce“. A nechyběli ani hosté z České republiky. Svůj život popisuje například shakespearolog Martin Hilský, matematik Karel Janeček nebo geolog a klimatolog Václav Cílek.  

Samotné fórum Meltingpot se v roce 2019 uskuteční po čtvrté a do Ostravy přiveze na 150 tuzemských i zahraničních řečníků. Na Colours of Ostrava je uvidíme od 17. do 20. července. Všechny rozhovory, včetně těch z minulého roku, najdete na adrese www.meltingpotforum.com/cs/voicesofmeltingpot.

Fotografie: Voices of Meltingpot

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!