Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimákové vás přinutí přemýšlet o tom, co jíte a jak žijete

Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimákové vás přinutí přemýšlet o tom, co jíte a jak žijete70%

Pokud si také každý rok dáváte novoroční předsevzetí, že už konečně začnete žít zdravě a budete se více věnovat tomu co jíte, bude vás nová kniha Margit Slimákové určitě zajímat. Nečekejte ale klasickou příručku s pouhým popisem doporučených a zakázaných potravin. Záběr knihy s podtitulem jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu, péči o sebe, kritiku, věk a chuť na čokoládu je mnohem širší.

Margit se zdravým životním stylem zabývá celý svůj produktivní život a samu sebe představuje jako specialistku na zdravotní prevenci a výživu. Kromě výživového poradenství a přednáškové a publikační činnosti, stojí za takovými projekty jako je Skutečně zdravá škola, Senioři do škol, či think-tank Globopol.

Její nová kniha ale zdaleka není jen o výživě. Margit ji pojala z velké části jako jakousi osobní výpověď o své životní cestě a o svých zkušenostech z nejrůznějších oblastí. Hned na začátku se tak dozvíme, jak se ke svému zájmu o zdravý životní styl dostala, projdeme s ní její studia, první praxe, i odchod do zahraničí, kam za prací následovala svého manžela.

Dočkáme se i zajímavého srovnání náhledů na mnoho aspektů života a výživy v Čechách a v zahraničí, především v Číně, kde prožila 10 let. Sama říká: “Univerzální recept nemám, ale nabízím střípky ověřených doporučení a nápadů, jak o sebe v tomto hektickém světě co nejlépe pečovat.”

Jezte kvalitní základní potraviny, spěte, pěstujte dobré vztahy a usmívejte se.

Stěžejní kapitolu tvoří ta o výživě. Margit hned na začátku veřejně přiznává, že jídlo miluje a podrobně zde rozebírá jednotlivé aspekty výživy i celý svůj přístup, který by se dal shrnout slovy: jezte kvalitní základní potraviny a jídla z nich a u všeho ostatního se řiďte zdravým rozumem a heslem “všeho s mírou”. Zároveň se však zamýšlí i nad tím, proč přesto, že žijeme v přepychové části světa, kde máme všeho dostatek, trpí lidé nedostatkem mikroživin a cítí se neustále unavení a nespokojení.

Postupně tak rozebírá výhody a nevýhody jednotlivých výživových směrů (vegetariánství, veganství, rotariánství, raw food, výživy podle krevních skupin) i nejrůznějších diet. Věnuje se i druhům potravin, o nichž se mezi výživovými poradci často vedou urputné debaty. Sem patří například prospěšnost či škodlivost mléka, masa, vajec, různých druhů sladidel, palmového oleje, margarínů, či bílé mouky.

Svůj názor má i na doplňování vitamínů potravními doplňky, konzumování takzvaných light potravin, konzumaci zásaditých potravin, biopotravin, geneticky modifikovaných potravin, tzv. superpotravin, zelených potravin, bylinek a mnoha dalších. Nezapomíná ani na jednotlivé druhy nápojů, u kterých je doporučení jednoznačné - pijte vodu a neslazené čaje a pijte tehdy, když máte žízeň. Samostatnou kapitolu tvoří dětská výživa, kde se například dozvíte i to, co je to “jídlo do tlapky”.

Důležitou součástí knihy je i koncept “Zdravého talíře”, jehož je Margit autorkou a kterým nahrazuje, dle jejího názoru zastaralou, ale stále ještě často doporučovanou, výživovou pyramidu. V podstatě se jedná o doporučení kolik a jakých potravin bychom měli jíst, což ukazuje na jednoduchém příkladu rozdělení kategorií potravin na talíři.

Zapomeňte na diety, dietní potraviny a stálé počítání kalorií. Dietní potraviny jsou zbytečné a mohou být až škodlivé. Užívejte si skvělého jídla, přátel, dobré nálady a hýbejte se venku.

Margit je již dlouhá léta vegetariánkou, i když, jak sama říká, převážně proto, že jí tato strava vyhovuje a maso jí vlastně nikdy moc nechutnalo. Ostatním vegetariánství nevnucuje, naopak je nabádá, aby si vybrali svůj vlastní styl stravování, který jim bude nejvíce vyhovovat. Ze všeho nejvíc doporučuje konzumaci skutečných potravin, tedy potravin minimálně průmyslově upravovaných a jídel z nich. Sama říká: “Při vaření a konzumaci se nestresujte počítáním gramů či kalorií. Při výběru konkrétních potravin se řiďte svými potřebami a chutí, neboť jednotlivé živiny můžeme získat z mnoha potravin. Užívejte si jídlo od jeho přípravy až po jedení.

I když se zdá, a v převážné většině doporučení tomu tak i je, že je Margit v otázce výživy poměrně benevolentní, i v její knize naleznete několik striktních zákazů a odmítnutí, které se týkají především průmyslově zpracovaných potravin. Pro někoho může být překvapivé i odmítnutí zásadité stravy, či odmítnutí větší prospěšnosti tzv. zelených potravin. Stejně jako u každé knihy zabývající se zdravou výživou tak zůstává na čtenáři, aby si doporučení přebral podle svého.

Spousta dnešních vědeckých pravd bude v budoucnu překonána novými paradigmaty.

Následující kapitoly se již věnují širokému spektru dalších aspektů zdravého životního stylu - spánku, životnímu prostředí, plánování pracovního a osobního času, způsobům prosazování zdravější výživy v rodině, volbě zaměstnání, vztahům s ostatními lidmi, kráse, kosmetice či pohybu, u něhož je doporučení také jednoznačné - hýbejte se celý den, ale přirozeně venku, třeba na zahrádce. Nechybí zde názory Margit na různé druhy antikoncepce a západní medicínu, ani její osobní zkušenosti s těhotenstvím a porody v Čechách, Německu a Austrálii.

Celá téměř 11,5 hodiny trvající audiokniha je koncipována jako přímá řeč Margit, která k posluchačům promlouvá hlasem Jany Mařasové. Důležité aspekty a doporučení, stejně jako témata každé další kapitoly, průběžně shrnuje hlas Petra Gelnara. To je při poslechu nejen příjemné, ale zároveň i velmi praktické, neboť se rychlost načtení knihy mnohdy ukazuje jako příliš překotná a její text proto často náročný na sledování. Některé pasáže si tak budete muset pravděpodobně přehrát hned několikrát - podobně, jako byste se v klasické knize vraceli k zajímavým stránkám. Hudební doprovod je velmi jemný a nenápadný a nikterak neruší.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!