Vitální kolaps: Výstava k zamyšlení i potěše oka

Vitální kolaps: Výstava k zamyšlení i potěše oka70%

Výstava v Museu Kampa předkládá díla dvojice umělců – Ivana Pinkavy a Vojtěcha Míči, která reflektují nezodpovězené otázky lidské identity a světa, ve kterém se člověk nachází. K vidění bude do 24. března.

Sochař Vojtěch Míča tvoří skrze kámen, Ivan Pinkava využívá jako materiál přímo člověka a jeho médiem jsou fotografie.

Pinkavovy snímky jsou minimalisticky laděné, symetricky rozložené, většinou s jednoduchým pozadím. Surovou nahotu se mu podařilo předložit velmi uměleckým a nepobuřujícím způsobem. Pokud zrovna nefotil lidi, věnoval se focení předmětů, které v kontextu celé výstavy mnohdy působí jako falické symboly.

Ivan Pinkava, Olympia, 2017. Foto archiv Musea Kampa

Díla Pinkavy a Míči nejsou pouze esteticky příjemná, člověk se nad nimi musí i trochu zamyslet. Kombinace díla a jeho názvu vytváří často výsledek, který byste pouze na základě vzhledu díla nehádali. Například u fotografie Olympia vám až po přečtení názvu docházejí rozházené bobule červeného vína. V podobném duchu se nese i Moře, které je znázorněno pokroucenou dekou na zemi – ta s trochou představivosti skutečně připomíná zvlněnou hladinu.

Velmi působivá je dvojice fotografií nazvaná jako Adam a Eva. U nich zaujme zejména nekomerční vzhled obou modelů a jejich hloubka pohledu.

Vojtěch Míča, Medvídek – kocour / Teddy – Tomcat, 2010 –11. Foto archiv Musea Kampa

Snímek Čtvrt na pět, portrét chlapce s hodinkami a růží, naopak příliš oslnivý není. Květina ve spojení s jednobarevným plátnem evokuje ateliérovou fotografii, kterou si pořídíte, abyste měli co poslat babičkám k Vánocům. 

Oba autoři pracují u většiny svých děl s jednolitým pozadím a výsledek je minimalistický, střídmý a umělecký. Pouze tato malá výjimka působí jako trn v oku.

Z vernisáže výstavy. Foto archiv Musea Kampa

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!