Severská filmová zima se pomalu vkrádá do pražských kin. Láká na metal i mrazivá dramata

Severská filmová zima se pomalu vkrádá do pražských kin. Láká na metal i mrazivá dramata 

Již podeváté se v České republice uskuteční tradiční přehlídka kinematografie severských a pobaltských zemí Severská filmová zima. Ta se prožene hned 22 českými a moravskými kinosály, v nichž nabídne 26 snímků z Norska, Švédska, Dánska, Finska, z Islandu i Litvy. Hned několik z nich budou moci návštěvníci vidět v české premiéře.

Severská filmová zima slavnostně odstartuje ve čtvrtek 14. února v pražském kině Lucerna snímkem Heavy Trip, jenž popisuje cestu heavy metalové skupiny ke slávě. "Partu větších lůzrů, než je uskupení Impaled Rektum z vesnice na severu Finska byste hledali jen stěží," přibližují snímek organizátoři festivalu, "už 12 let zkouší a zatím neodehráli ani jeden koncert." Pak ale dojde k tragické události, po níž zpěvák a frontman Turo dojde k vážnému rozhodnutí - doveze kapelu na jeden z nejbrutálnějších metalových festivalů v Norsku.

A na jaké další snímky se mohou návštěvníci těšit? Milovníky psychologických thrillerů jistě potěší snímek Neklid, jenž vypráví o mladičké Robin, která se probouzí nahá a zmatená v tajemném lese a postupně dospívá k přesvědčení, že byla svědkem vraždy. Jelikož se obává, aby vrah nepřišel i pro ní, začne sama vyšetřovat. "Ruku v ruce se stoupajícím vnitřním napětím roste i její izolovanost a vyděšenost. K jakým činům může člověka dovést paranoia? A jak ji rozlišit od pravdy," ptají se organizátoři.

Chybět nebude ani válečné drama Soví Hora, které vypráví o politických a sociálních poměrech v Litvě v letech 1947 - 1952, kultovní Mongoland, surfařský Příšerný čtvrtek, dojemné norské road movie Na západ či snímky Now It's Dark a V říši divů. Island na festivalu zastoupí napínavý film Mihkel.

Pražská část Severské filmové zimy se uskuteční v termínu od 14. do 19. února. Výběru toho nejlepšího ze severské a pobaltské kinematografie se ale dočkají i filmoví fanoušci v dalších českých městech, jako jsou Brno, České Budějovice, Liberec či Zlín. Kompletní seznam naleznete níže.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Lucerna - Praha

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!