Je jenom to, co je. Znepokojení i radost ze současného světa ukáže Jiří Votruba v Černé labuti

Je jenom to, co je. Znepokojení i radost ze současného světa ukáže Jiří Votruba v Černé labuti 

Významný český grafik, malíř a ilustrátor Jiří Votruba představí během února a března své nejnovější práce v pražské Art & Event Gallery Černá labuť.

Černá labuť otevře 5. února výstavu umělce Jiřího Votruby, který se do českého i zahraničního povědomí zapsal díky svému odkazu na směry amerického malířství po druhé světové válce, především pop-art, ale například i na japonské tisky. 

Současné práce, které výstava prezentuje, rozvíjejí Votrubovy dlouhodobé estetické strategie, zároveň se v nich však dostává ke slovu i jisté znepokojení ze stavu současné civilizace,” uvedl kurátor výstavy Martin Dostál.

Toto znepokojení tvoří spíše jeden z podtextů autorových obrazů. Ostatně Jiří Votruba je svým přístupem ke skutečnosti i k uměleckému prostředí bytostným optimistou. Svět je pro něj krásné místo, ve kterém stojí za to vidět pozitivní možnosti, jež nám poskytuje,“ dodal.

Jiří Votruba, Nedělej si iluze, 2018. Foto archiv galerie

Pro výtvarníka jsou příznačné jasné barvy, zvýrazněné kontury a typický český humor a nadhled. To vše uplatňuje nejen ve volné tvorbě, ale třeba i ve scénografické práci s Dětskou operou při pražském Národním divadle nebo v knížce pro děti Opera nás baví.

Jiří Votruba se narodil v roce 1946. Vystudoval Fakultu stavební ČVUT v Praze. Na kontě má přes padesát samostatných výstav po celém světě. Věnuje se tematickým cyklům, v poslední době se zabývá především konzumním způsobem života. Ve světě proslul svými motivy kulturní a historické Prahy, velkou odezvu zaznamenal jeho grafický design v oblasti vážné hudby v Japonsku.

Jiří Votruba, Mizuki Kawamata, 2011. Foto archiv galerie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!