Divadlo Pražské konzervatoře je sice jakýmsi „trenažérem“ pro studenty, nabízí však plnohodnotná a kvalitní představení

Divadlo Pražské konzervatoře je sice jakýmsi „trenažérem“ pro studenty, nabízí však plnohodnotná a kvalitní představení 

Divadlo Na Rejdišti je od února roku 2011 pevnou součástí Pražské konzervatoře. Zrekonstruovaný orchestrální sál nyní poskytuje prostor studentům hudebně dramatického oddělení, klasického a populárního zpěvu k realizaci jejich absolventských představení.

Pro budoucí slavné herce a pěvce různých žánrů je velmi důležité přijít do styku s běžným divadelním provozem, ještě než dostudují. To ovšem neznamená, že by byla představení nějak ochuzená, naopak. „Se studenty pracují profesionálové – profesionální režisér, profesionální korepetitor, profesionální scénograf… ať už jde o externí spolupracovníky nebo o pedagogy konzervatoře,“ říká Mgr. Veronika Pospíšilová, vedoucí Divadla Na Rejdišti, a dodává: Studenti jsou pak motivováni i tím, že jsou jejich představení nabídnuta široké veřejnosti, tedy divákům pražských i mimopražských profesionálních divadel.“

Hlediště zrekonstruovaného sálu. Foto archiv Divadla Na Rejdišti

Všichni tak přirozeně pracují na co nejlepším výsledku, a že se jim daří, dokazuje například jedna z nejnovějších inscenací - Hysterikon od německé dramatičky Ingrid Lausund. Představení ukazuje skupinu mladých lidí, která je uzavřená v jakémsi „supermarketu životních rozhodnutí“. V kulisách obchodu, kde se dá najít téměř vše, si tak mohou nanečisto (znovu)zažít a vyzkoušet, kam vedly a povedou některé jejich volby. Svým obsahem až znepokojivě trefná hra, je překvapivě vtipná a obsahuje hned několik perliček v podobě skvěle využitých kulis, zvuku či pohybu samotných herců. Ti jsou ve svých rolích přesvědčiví, v některých případech dokonce brilantní.

Záběr z představení Hysterikon. Foto archiv Divadla Na Rejdišti

V současné chvíli se na scéně Divadla Na Rejdišti střídají čtyři inscenace. Kromě již zmíněného Hysterikonu je to zpracování shakespearovské klasiky Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete, hudební komedie Zpívající Benátky (derniéra 27. února 2019) a drama současného britského autora Joea Penhalla Slyšet hlasy. Již koncem února nás také čeká premiéra Letem muzikálovým světem, kde studenti populárního zpěvu představí ty nejlepší světové muzikálové písně.

Foto archiv autorky

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Rejdišti nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Na Rejdišti

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!