Přichází doba masopustů. Už víte, kam vyrazíte?

Přichází doba masopustů. Už víte, kam vyrazíte? 

Blíží se doba masopustních oslav a proto jsme se rozhlédli po celé České republice a vybrali pro vás ty nejzajímavější. Nechybí mezi nimi ani tradiční vesnické masopustní obchůzky z oblasti Hlinecka, které byly v roce 2010 zapsány na Reprezentativní seznam nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Muzeum v přírodě Veselý kopec u Hlinska

Již 1. února se můžete vydat do muzea v přírodě na Veselém kopci u Hlinska. Masopustní obchůzku letos předvedou obyvatelé ze Studnic u Hlinska a to hned dvakrát: od 10 a od 13 hodin. Masky se vydají mezi jednotlivé roubené objekty a u každého z nich zatancují. Vidět budete moci postavy laufra, ženy, turků, slaměných, rasa s kobylou, kominíky i kramáře.

V 15 hodin si všichni vyslechnou masopustní testament o hříchách kobyly, která bude následně obřadně poražena, a poté vše zakončí veselý tanec masek. Chybět nebude možnost prohlídky areálu Veselého kopce (do 15:30 hodin) a staročeská zabijačka. Vstupné 120/100/70 Kč.

Masopust na Hlinecku. Foto: archiv obce Hlinsko

Hustopečský vinný masopust na Turhandlích

Rovněž 1. února proběhne tradiční Hustopečský masopust spojený s degustací vína v ulici Na Hradbách. Těšit se můžete na průvod fašankových masek, skupinu Noví kaskadéři, zabijačkové speciality a otevřené sklepy. Každý, kdo dorazí na masopustní průvod do 10 hodin dopoledne v masce, dostane skleničku a koštovací lístky na víno zdarma. Vinné sklepy se otevřou s odbitím poledne. Výtěžek z dobrovolného vstupného, tomboly a prodeje skleniček bude věnován na dobročinné účely.

Dřevěné městečko v Rožnově pod Radhoštěm

V Dřevěném městečku, jež je částí Valašského muzea v přírodě, vypuknou masopustní oslavy 15. února od 9 do 16 hodin. Jak se na Valašku masopustní obchůzky slavily dříve vám předvede místní folklorní soubor Soláň. Jak se slaví dnes předvede Sbor dobrovolných hasičů z Francovy Lhoty, který každoročně na fašanky obchází domy ve své obci. 

Po celý den bude hrát dechová hudba Horňané z Horní Bečvy. Chybět nebudou ani tradiční masopustní dobroty v podobě koblih a božích milostí, na své si ale přijdou i milovníci zabijačkových pokrmů - ochutnávat a hlasovat budete moci o nejlepší klobásu, nejlepší řeznický stánek či nejlepší valašskou tlačenku. Vstupné 100/80/50 Kč.

Zubrnický masopust

Pokud se pohybujete spíše v Ústeckém kraji, nenechte si rovněž 15. února od 9:30 do 14 hodin ujít 17. ročník masopustu v Muzeu v přírodě v Zubrnicích, které ho již tradičně pořádá ve spolupráci s folklórním souborem DYKYTA z Krásné Lípy. Masky se sejdou ve dvoře roubeného domu z Loubí mezi 9:30 a 10. hodinou, aby se následně vydaly na průvod obcí. Ve světnici domu zavoní masopustní pečivo a budete si zde moci také vyrobit či zakoupit jednoduchou masku. K tanci i poslechu zahraje harmonikář Ota Vejskal.

Masopust v Zubrnicích. Foto: archiv Muzea v přírodě Zubrnice

Masopust v Hanáckém skanzenu Příkazy

Tradiční masopustní veselí se odehraje 15. února od 10 do 16 hodin i v Hanáckém skanzenu Příkazy. Těšit se můžete na tradiční vesnický masopustní průvod s předáním ostatkového práva, cimbálovou muziku OKYBAČA a bohatou nabídku zabijačkových specialit. Kromě zpěvu a ochutnávání nejrůznějších dobrot zde proběhne i soutěž o nejlepší hanáckou tlačenku a jitrnici, jakou svět neviděl. Zúčastnit se jí může každý, kdo donese vlastní výrobek. Vstupné 60/40 Kč.

Mokropeský masopust

22. února můžete zažít již 32. ročník Mokropeského masopustu v Černošicích u Prahy. V průvodu maskám tradičně zahraje Masopustní jazzband, celé Mokropsy zavoní svařeným vínem, sladkým perníkem a dalšími dobrotami a chybět nebude ani divadlo, pěvecký sbor Mifun či speciální host. Vstup zdarma.

Vortová na Hlinecku

Již od 8 hodin ráno bude 22. února obcházet masopustní průvod obec Vortová na Hlinecku. Zdejší dodnes živé a každoročně provozované tradici, která se zachovala v podobě ze začátku minulého století, se říká vostatky a má svá daná pravidla. Do masek se strojí pouze muži, každá maska má své pevné místo v průvodu a určenou roli. U každého domu požádá maska strakatého pána nebo paní domu o dovolení dům navštívit a zároveň se zeptají kolik a jaké písničky chtějí domácí zahrát. Muzika hraje, turci tančí a ostatní maškary si rozeberou obyvatele domu i přihlížející a dají se do práce. Vstup zdarma.

Masopust na Hlinecku. Foto: archiv obce Hlinsko

Památková rezervace lidové architektury Betlém v Hlinsku

Rozloučení s masopustem pořádají 25. února v památkové rezervaci lidové architektury Betlém v Hlinsku. V programu, který potrvá od 10 do 16 hodin na vás čeká průvod dětských masek a následně tradiční masopustní obchůzka v podání obyvatel z Hlinska-Blatna. Masopustní období zakončí obyčej porážení kobyly.

Chebský masopust

Historickou částí Chebu projde masopustní průvod již po šestnácté. Ten letošní se vydá na svoji cestu v sobotu 29. února od 13:45 do 16:30 hodin. Téma pro svou masku si mohou účastníci průvodu zvolit podle svých představ. Vstup zdarma.

Pokud se budete pohybovat spíše v hlavním městě, podívejte se na náš výběr těch nejlepších masopustů v Praze.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!