Lassie se nevrací. Psí domov se snaží prázdnými gesty a štědrou dávkou kýče dohnat diváka k slzám

Lassie se nevrací. Psí domov se snaží prázdnými gesty a štědrou dávkou kýče dohnat diváka k slzám20%

Před dvěma lety jste mohli v kinech navštívit Psí poslání. Dojemný příběh na hranici kýčovitosti, který měl kromě zajímavého nápadu i jeden škraloup. Podle předlohy stejného autora, Williama Bruce Cameron, nyní přichází Psí domov. Ten ale bohužel hranici kýčovitosti mílovým krokem přešel, a navíc zcela nepokrytě vykradl méně známou Nekonečnou cestu stejně jako kultovní Lassie se vrací.

Autor roztomilých až kýčovitých "pejskařských" příběhů, tak by se dal pojmenovat William Bruce Cameron. Podle dvou ze tří jeho knih už vznikly filmy. Před dvěma lety se na plátna kin dostalo Psí poslání. Dojemný a snad i originální příběh o psu, který se vždycky po své smrti převtělí do jiného chlupáče a snaží se plnit svůj úkol. Dojem z filmu ale zkalilo video, na kterém se tvůrci snažili dostat jednoho ze zvířecích herců násilím do umělých peřejí. Psí domov sice takový škraloup nemá, i tak ale kladné hodnocení dostat nemůže.

Cesta plná kýče

Na režisérské sesli se tentokrát místo Lasse Hällstroma usadil herec a režisér Charles Martin Smith, který má se "zvířecími" snímky zkušenosti. Stojí například za projekty Můj pes Buddy nebo Můj přítel delfín. Podařilo se mu ale vytvořit děj plný kýče, který se diváka snaží bez skrupulí jenom dojmout k slzám. 

Jednoduchý příběh o návratu nejlepšího přítele člověka přitom není zajímavým snad ničím. Skládá se z několika epizod, které zdržují hlavní hrdinku Bellu na cestě. Vše samozřejmě v mezích genderové korektnosti. Ujme se jí totiž dvojice homosexuálů, z nichž jeden je černoch.

Každá z epizod se navíc snaží očividně zapůsobit na základní lidské pudy. Ať už zraněný lyžař odmítne své psy, nebo ve chvíli kdy Bella stojí pár metrů od vody, ale kvůli řetězu se nemůže napít. A aby toho nebylo málo, během celého Psího domova zažíváte jedno deja vu za druhým. Ty přírodní překážky i pumu jste už přece viděli.

Nápad starý sedmdesát let

Mezi nejznámější snímky, ve kterých se milující zvíře vrací za svým páníčkem, je Lassie se vrací. Statečná kolie, která dokázala rozbrečet snad každé dítě (a přiznejme si, i dospělého), ale v sobě měla punc originality. Nesnažila se prvoplánově až násilně dohnat svého diváka k slzám. Jejím příběhem se pak inspirovala Nekonečná cesta, ve které ale cestují zvířata tři. Nemáme tudíž ten neodbytný pocit "vykradenosti" jako je tomu u nového psího dobrodružství.

O originalitě se tedy u Psího domova nedá mluvit. Bohužel i herecké výkony nebo scénář se topí v jezeře průměrnosti až podprůměrnosti. Jsou poutavé asi jako prázdná výloha v obchodě, a nemáte tak šanci si je zapamatovat, i kdybyste moc chtěli. Pokud si tedy chcete pobrečet nad hrdinnou cestou zvířete, vraťte se raději k návratu Lassie.

Názor informuji.cz: 20%

Kdy a kde dávají film: Psí domov

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!