Schindlerův seznam a další. Přehled nejlepších snímků o holocaustu

Schindlerův seznam a další. Přehled nejlepších snímků o holocaustu 

V roce 1993 Steven Spielberg natočil snímek, který se vryl do paměti všem divákům a mnozí jej považují za nejlepší film vůbec. Tématiku holocaustu zpracovala řada režisérů, pojďme si připomenout ty nejsilnější filmové zážitky.

Schindlerův seznam 

V tomto případě se nebojíme říct, že se jedná o jeden z nejlepších filmů, které kdy byly natočeny. Drama, které ukazuje holocaust bez jakéhokoli přikrášlení, je založené na skutečných událostech.

Obchodník Oskar Schindler (Liam Neeson), člen Nacistické strany, v sobě v roce 1939 najde špetku lidskosti a rozhodne se zachránit 1100 Židů, kteří pracují v jeho továrně. Jeho přítele a zároveň největší zápornou postavu – důstojníka SS Amona Götha - ztvárnil Ralph Fiennes. Výraznou roli měl také Ben Kingsley jako Schindlerův židovský účetní.  

Snímek režíroval Steven Spielberg a o úžasnou hudbu se postaral John Williams. Černobílé zpracování navíc filmu přidává na autenticitě a jedná se o neuvěřitelně silný příběh, který by měl jednou vidět každý. Ani výrazná délka (195 minut) v tomto případě vůbec neškodí, spíše naopak. Není žádným překvapením, že byl Schindlerův seznam oceněn 7 Oscary: Nejlepší film, režie, adaptovaný scénář, kamera, výprava a dekorace, střih a hudba. V dalších pěti kategoriích byl nominován.  

Pianista  

Snímek vypráví skutečný příběh židovského pianisty Wladyslawa Szpilmana, který patřil k nejlepším pianistům v předválečném Polsku. On i jeho rodina se ale museli v roce 1939 začít podřizovat ponižujícím pravidlům, nosit na oblečení židovskou hvězdu, postupně prodali šperky i drahocenné piano, a nakonec byli umístěni do Varšavského ghetta. Aby tolik nemyslel na všechnu bolest a strasti, hraje Wladyslaw na fiktivní piano.  

Pianistu ztvárnil Adrien Brody a za svůj skvělý výkon byl oceněný Oscarem. Roman Polanski obdržel Oscara za nejlepší režii a oceněn byl také scénář. Snímek získal také zlatou palmu na festivalu v Cannes v roce 2002.  

Život je krásný 

Italský snímek režiséra Roberta Benigniho, který si zahrál i hlavní roli, je tak trochu filmovou pohádkou pro dospělé. Číšník Guido Orefice přijede z venkova do města a okamžitě se zamiluje do učitelky Dory. Ta už sice někoho má, ale Guido udělá vše pro to, aby ji získal. Vezmou se a narodí se jim syn Giosué.

O pět let později je kvůli svému židovského původu Guido i se synem odvlečen do koncentračního tábora. Aby před synem zatajil všechny hrůzy, které nacisté provádějí, zahrají si takovou hru, na jejíž konci bude na jeho syna čekat velká odměna.  

Život je krásný sice svojí naivitou válečné hrůzy holocaustu zkresluje a ukazuje je v úplně jiném světle, je to ale snímek, který je příjemnou podívanou a pohlazením na duši. Film získal tři Oscary – za nejlepší zahraniční snímek, za režii a za dramatickou hudbu. 

Sophiina volba 

Film natočený podle stejnojmenné knihy Williama Styrona ukazuje, jaké stopy může utrpení v koncentračním táboře zanechat na lidské duši. Mladý spisovatel Stingo (Peter MacNicol) přijíždí do New Yorku a ubytuje se v domě, kde bydlí také Sophie (Meryl Streep) a psychicky nemocný Nathan (Kevin Kline), který trpí schizofrenií.  

Sophie Stingovi postupně vypráví svůj příběh plný bolesti a ztráty a popisuje nejdůležitější volby, které musela v životě udělat. Meryl Streep podala neskutečně přesvědčivý, věrohodný výkon a není divu, že za něj dostala Oscara a také Zlatý Glóbus.   

Chlapec v pruhovaném pyžamu 

Genocida Židů očima dětí. Osmiletý Bruno se s rodinou přestěhuje do blízkosti koncentračního tábora, kterému rodiče říkají “farma”. Protože se celé dny nudí, začne prozkoumávat okolí a u plotu s ostnatým drátem se seznámí se stejně starým Shmuelem a nerozumí tomu, proč chlapec pořád nosí pruhované pyžamo. Dvojice se skamarádí a Bruno pomalu začíná chápat svět dospělých. 

Fantastický výkon Davida Thewlise v roli nacistického důstojníka, ale i obou chlapců, doplňuje skvělá hudba Jamese Hornera a dělá z filmu silný zážitek.  

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou 

Film natočený podle skvělé knihy českého spisovatele Arnošta Lustiga vznikl už v roce 1965, ale rozhodně patří na tento seznam. Krásná Židovka Kateřina (Lenka Fišerová), které hrozí smrt v koncentračním táboře, se dostane do skupiny bohatých Židů, a tak má naději na záchranu. Nacisté však s Židy hrají pouze zákeřnou hru.  

Ve filmu se objevily i další české herecké hvězdy – Jiří Adamíra, Vladimír Ráž, Otto Šimánek nebo Martin Růžek. Snímek režiséra Antonína Moskalyka získal Cenu mezinárodní kritiky na festivalu Prix Italia a hlavní cenu na festivalu v Monte Carlu.   

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!