JazzFest Brno v březnu a dubnu dokáže, že jazz je rozmanitý žánr, který nežije z minulosti

JazzFest Brno v březnu a dubnu dokáže, že jazz je rozmanitý žánr, který nežije z minulosti 

Mezinárodní jazzový festival JazzFestBrno zveřejnil letošní kompletní program. Kromě pěti již známých jmen vystupujících, mezi kterými byli například Dianne Reeves a John McLaughlin, bude součástí programu koncert jednoho z nejvlivnějších basistů historie, Stanleyho Clarkea, nebo trumpetistů Thea Crokera, Avishaie Cohena a Petera Evanse.

Osmnáctý ročník mezinárodního jazzového festivalu JazzFestBrno přivítá od 13. března do 30. dubna v moravské metropoli desítky významných jazzových hudebníků z domácí i světové scény. Pět vystupujících bylo oznámeno už dříve – americká jazzová zpěvačka Dianne Reeves, kytarista a skladatel jazz fusion John McLaughlin, saxofonista a skladatel Branford Marsalis, jeden z neuznávanějších jazzových bubeníků Billy Cobham a britské trio spojující jazz s elektronikou GoGo Penguin. Nově byl zveřejněn kompletní program letošního festivalu.

Mezi jména, která se přidala k hlavním bodům programu nově, patří americký baskytarista, kontrabasista, hudební producent a skladatel Stanley Clarke, progresivní trumpetisté Theo Croker, Avishai Cohen a Peter Evans, kytarista mladé generace Julian Lage nebo zpěvačka Melanie Scholtz z Jižní Afriky. Mezi české vystupující, kteří na festivalu vzdají hold jazzu, patří legendy české jazzové scény Contraband Milana Svobody, Blues Band Luboše Andršta, ke kterému se v Brně připojí zpěvák Peter Lipa, nebo basista Jaromír Honzák.

Každý rok se snažíme jazz představit jako živoucí a rozmanitý žánr. Jako žánr, který nežije z minulosti, ale naopak neustále zpracovává nové vlivy a podněty, a také jako životní postoj, který propojuje generace i kultury,” říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. „Troufnu si tvrdit, že i v letošním programu se tento náš cíl zřetelně odráží,“ dodává.

Koncerty v rámci JazzFestu Brno proběhnou v Sono Centru, v divadlech Husa na provázku, Na Orlí, v klubu Alterna, Dianna Reeves a John McLaughlin vystoupí v nově zrekonstruovaném Janáčkově divadle. Další informace o festivalu a vstupenky v cenách od 150 Kč jsou k dispozici na webu festivalu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!