6 lednových knižních novinek, které by vám neměly uniknout

6 lednových knižních novinek, které by vám neměly uniknout  

Začátek roku bývá vždy, alespoň co se nově vydaných knih týče, poněkud nevýrazným obdobím. I přesto během ledna vyšlo několik zajímavých publikací. My jsme si pro vás připravili výběr šesti z nich, které se podle nás řadí k těm nejzajímavějším.

Velká knihy komiksů – Miloš Novák

Miloš Novák patří k nejméně doceněným hvězdám českého komiksu 20. století. Přítel a mladší souputník Zdeňka Buriana se jako výtvarník suverénně pohyboval po celé škále od groteskní linky po hyperrealistický kvaš. Stávající publikace přináší obsáhlý průřez jeho tvorbou od úplných počátků po pozdní práce a dokládá Novákovu neuvěřitelnou všestrannost. Na čtenáře tak čekají humorné gagy, satirický strip, western, detektivní thrillery, kosmické sci-fi, historické příběhy, příhody klukovských part i polodokumentární komiksy o průkopnících na poli techniky a létání. Knihu doprovází podrobný a bohatě ilustrovaný doslov komiksového historika Tomáše Prokůpka, který publikované příběhy zasazuje do kontextu autorovy tvorby, ale i do širších dobových souvislostí.

Solar – Ian McEwan

Michael Beard je nositelem Nobelovy ceny za fyziku, ale svou nejlepší práci, vlastně spíš náhodný geniální objev, odvedl v raném mládí. Nyní je mu padesát a stále žije ze své dobré pověsti, která mu v podstatě spadla do klína. S nutkavým sukníčkářem Beardem se seznamujeme ve chvíli, kdy se rozpadá jeho páté manželství. Tentokrát je to ale jiné, nevěrná je mu žena, zatímco on ji stále miluje. Když se Beardovy profesionální a intimní světy protnou v typicky mcewanovském dějovém zvratu, dostane nečekanou příležitost vymanit se z manželské krize, oživit vědeckou kariéru a spasit svět před hrozící environmentální katastrofou.

Hluchavky – Luboš Panda

Hluchavky, to je název druhé knihy Luboše Pandy, který se kromě psaní věnuje také tvorbě stále populárnějších knižních videím na platformě YouTube, jeho knihy vycházejí samonákladem. Hluchavky pojednávají o životech Honzy a Evy, kteří se narodili se stejným handicapem, oba jsou neslyšící. Ačkoliv jim život přichystal stejnou překážku, vyrovnávají se s touto nepřízní osudu různě. Sledujeme je od jejich dětství přes pubertu až do dospělosti. Pozorujeme, jak se vyrovnávají s těžkostmi všedních dní, i to, jak se jejich osudy protnou.

Krvavé svatební šaty – Pierre Lemaitre

Sophii děsí události, na které si nemůže vzpomenout, a zároveň i vzpomínky z minulosti, na něž nedokáže zapomenout. Jednou ráno se budí a zjišťuje, že chlapec, kterého měla hlídat, je mrtvý. Nepamatuje si na to, co se stalo. Ať je pravda jakákoli, její vysvětlení nemůže obstát před tíhou důkazů. Jediným jejím útočištěm je nová totožnost. Nový život s mužem, kterého pozná díky seznamce. Sophie však není sama, kdo skrývá tajemství.

Signum - Petr Kofroň

Signum je žánrově mnohotvárná publikace hudebního skladatele a esejisty Petra KofroněPřekvapivá kompozice knihy, jdoucí od hudebně-teoretického výkladu k finální hříčce, přičemž navádí čtenáře ke hře: jaká pravidla asi bude mít příští kapitola? Tím, co všechny tyto texty spojuje, je zkoumání vztahu mezi jazykem a jazykem hudby. Najdeme zde klasickou muzikologickou analýzu hudebního díla i literární zpracování některých podnětů z oblasti Nové hudby. Nechybějí ani texty zabývající se vztahem literatury a hudby či vztahem hudby k lidskému společenství.

Kukockij – Ludmila Ulická

Nadaný a ambiciózní lékař Pavel Alexejevič Kukockij se z etických pohnutek snaží prosadit znovuzavedení práva na potrat, o něž sovětské ženy přišly Stalinovým nařízením z roku 1936. Tento boj za vnitřní svobodu člověka a možnost vlastní volby však překazí jeho slibně zahájenou kariéru. A otřese se i jeho doposud idylický rodinný život, když do něj vpadne sirotek po sousedce, jež zemřela právě při nelegálním potratu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!