Procházky Prahou: Kampa a okolí láká na umění, historii i pohodovou procházku

Procházky Prahou: Kampa a okolí láká na umění, historii i pohodovou procházku 

Malá Strana není jen místem plným turistů, jak ji možná někteří dnes vnímají. Nezanevřete na tuto kouzelnou čtvrť a vydejte se s námi na procházku po okolí Kampy a Velkopřevorského náměstí. Kromě turistů tu totiž najdete úžasná místa s bohatou historií, na která by bylo škoda nezavítat.

Maltézské náměstí

Na procházku po Kampě a jejím okolí se můžete vydat například z Malostranského náměstí. Místo toho, abyste Mosteckou ulicí pokračovali na přeplněný Karlův Most, zahnete doprava do Lázeňské ulice, která vás dovede ke kostelu Panny Marie pod řetězem. Ten, skrytý za působivou mříží, je torzem nedokončeného většího středověkého maltézského chrámu, započatého v románském slohu již ve 12. století, a je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Kostel Panny Marie pod řetězem

Po pravé straně se pak nachází Maltézské náměstí se sousoším Jana Křtitele s anděly a reliéfy.

Maltézské náměstí

Když po něm budete pokračovat dál, dojdete až k jedné z laviček Václava Havla. Ta tu vznikla roku 2014 pod projektem pamětních míst věnovaných Havlovi. Stolek se dvěma židlemi kolem kmene stromu symbolizuje dialog.

Lavička Václava Havla

Lennonova zeď

Po návratu ke kostelu Panny Marie pod řetězem se vydejte doprava. Je-li zrovna hezky a lichá hodina, pravděpodobně vás dál už navede zvuk kytary jednoho z pouličních hudebníků čili buskerů, kteří hrají před Lennonovou zdí. Tato turisticky vyhledávaná a hojně fotografovaná pamětihodnost je symbolem protestu mládeže proti režimu v době československého socialismu. V roce 1980, kdy byl zastřelen slavný hudebník a politický aktivista John Lennon, zde vznikl první pomníček, u něhož se pak konala výroční setkání. Ta, kontrolovaná a potlačovaná tehdejším režimem, často přerostla z pouhého setkání s kytarou v politický protest rozháněný policií. Rozhodně se tak nejedná jen o turistickou atrakci, u které vznikají působivé fotky a zní u ní Imagine. Lennonovu zeď dnes vlastní Řád maltézských rytířů. Jejím hlavním kouzlem jsou neustálé proměny, ke kterým dochází kreslením, sprejováním nebo i úplným přebarvením, ke kterému došlo naposledy roku 2014.

Lennonova zeď

Naproti Lennonově zdi sídlí Francouzské velvyslanectví v barokním Buquoském paláci ze 17. století.

Buquoyský palác

Na lávce přes romantickou Čertovku páry věší zámky, jak je zvykem v mnoha turistických destinacích.

Lávka přes Čertovku

Ostrov Kampa

Po lávce dojdete na ostrov Kampa, který svádí k pohodovým procházkám po pobřeží Vltavy.

Park Kampa

Na Kampě se také nachází Museum Kampa, do kterého zavítají milovníci moderního umění. Stálá expozice zahrnuje dílo Františka Kupky, Otta Guttfreunda a Jiřího Kotláře. Do 27. ledna tu můžete zajít třeba na výstavu Pablo Picasso. Vášeň a vina. Až do března tu probíhá výstava Síla činu. Jan Palach a Jan Zajíc v umění v letech 1969-2009.

U Musea Kampa

Jinou zastávkou na Kampě může být Werichova vila, multikulturní centrum v budově s dlouhou historií plnou slavných umělců. Stejně jako Museum Kampa je provozovaná Nadací Jana a Medy Mládkových a nabízí pestrý program pro školy i veřejnost, stejně jako individuální i komentované prohlídky po této zajímavé budově. V jejím přízemí se také nachází příjemná kavárna.

U Musea Kampa

Kdo by měl více času a energie, může pokračovat třeba do Českého muzea hudby, které kromě vždy zajímavé stálé expozice aktuálně nabízí třeba výstavu o Josefovi Bohuslavovi Foersterovi a Bertě Foersterové-Lautererové. Nedaleko Kampy se také nachází interaktivní Muzeum Karla Zemana a jeho filmových triků. Na delší procházku mimo budovy se vydejte na Petřín, na kterou se však spíš vyplatí počkat do 1. máje.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!