Kniha Text řeší v originálním zpracování důležitost technologií

Kniha Text řeší v originálním zpracování důležitost technologií90%

Vražda, iPhone a několik vypůjčených dní života někoho jiného. Text od Dmitrye Gluhkovského je knihou, která by si rozhodně zasloužila větší pozornost. Autor se odklonil od sci-fi žánru a napsal poutavý thriller, který pracuje i s hlubší myšlenkou.

Ilja se po odpykaném sedmiletém trestu vrací zpět domů. Od té doby se však jeho život příliš změnil. Ztratil přátele, přítelkyni Věru a dva dny před návratem domů zemřela jeho matka, poslední blízká osoba, kterou měl. Cítí nespravedlnost a odhodlá se k činu, který se mu zdá jako nejlepší řešení celé situace.

Zavraždí policistu Petra Chazina, který mu tehdy v klubu podstrčil sáček s kokainem. Ukradne mu telefon a začne se za něj vydávat – pročítá WhatsApp, Messenger, reaguje na emaily a smsky, aby Chazina udržel při životě a dotáhl drogový obchod, který má rozjetý.

I sluch je po ní lepší. I sebe je lépe slyšet, i jiného člověka – jako kdyby před tebou se svým střízlivým rozumem neukrýval za slovy své skutečné pocity. Vodka je rentgen. 

Postupně sleduje, jak Chazin komunikuje, naváže kontakt s jeho přítelkyní Ninou, rodiči a s velkou opatrností i s nadřízenými. Skrze telefon poznává osobnost člověka, který ho připravil o nejlepší roky života, a hranice mezi nimi se postupně stírá.

Příběh je poutavý od první strany až do samotného konce. Z knihy na nás přímo dýchá atmosféra chladného, ponurého Ruska. Ukazuje kriminalitu, korupci a ilegální obchodování, které korigují i nejvyšší řady ruské policie. 

Najednou se strašně bál, že bude navždy zavřený v cihlové bedně s naolejovanými mřížemi, bál se, že přijde o volný prostor, o právo jezdit vlakem, chodit po ulicích, vnímat lidské tváře...

I když děj není vyprávěn v ich-formě, dobře se dá vcítit do hlavního hrdiny Ilji, pochopit jeho kroky, jeho rozhodnutí a klást si stejné otázky, které v knize předkládá on. V tomto ohledu je kniha velmi realistická. Rušivý může být místy krkolomný překlad a zastaralé výrazy nebo zkratky z ruského prostředí. 

Kromě dilemat a vnitřních sporů hlavního hrdiny však kniha skrze originální pojetí ukazuje, jakou roli mají technologie v našem životě. Jak do těchto zařízení píšeme a ukládáme všechno o nás. Naše myšlenky, naše vzpomínky, naše sny. Text je jedna z těch knih, které si budete pamatovat ještě dlouho po jejich přečtení. 

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!