Rozmanité zážitky v zahraničních kulturních centrech v Praze. Výstavy zvou na umění i historii

Rozmanité zážitky v zahraničních kulturních centrech v Praze. Výstavy zvou na umění i historii 

Pokud si chcete rozšířit obzory a přitom neopustit naše hlavní město, jsou zahraniční kulturní centra ideální volbou. Podívejte se na výběr toho, co si pro nás na začátku roku některá připravila.

1. Bulharský kulturní institut: Biskupská bazilika a římské mozaikové dědictví Filipopole

V Klimentské ulici můžete do 8. února 2019 navštívit výstavu, která dokumentuje archeologické vykopávky z Plovdivu, Evropského hlavního města kultury 2019. Jedná se konkrétně o mozaiky z dob antického Říma. K vidění je přes dvacet informačních plakátů či fotografií a tři krátké filmy. V úterý 22. ledna od šesti hodin je připravená i komentovaná prohlídka. Bulharista Adam Kulhavý vás vezme do mystického světa antické Filipopole, na jejíchž pozůstatcích se rozkládá dnešní Plovdiv.

Fotografie z výstavy. Foto archiv Bulharského kulturního institutu

2. Rakouské kulturní fórum: Protagonisté

do 4. dubna 2019 jsou v Rakouském kulturním fóru k vidění díla malíře a sochaře Georga Loewita. Tento rodák z Innsbrucku se ve své tvorbě zabývá jednotlivcem, rolemi, které hraje ve společnosti, stejně jako davem a anonymitou, kterou nám dnešní doba poskytuje. Jeho tvorba nám jistě může připomenout kupříkladu českého malíře Petra Malinu, a tak výstava skoro vybízí k zajímavému porovnávání přístupu a techniky umělců na obou stranách hranice.

Na výstavě budou k vidění jak sochy, tak obrazy autora. Foto archiv Georga Loewita

3. Balassiho institut: Žánrová mapa klasické fotografie

Při příležitosti Dne maďarské kultury se ve sklepní galerii Maďarského institutu 22. ledna 2019 otevře výstava fotografií, které vznikly na základě spolupráce Oddělení fotografické a filmové tvorby Maďarské umělecké akademie a tvůrců mimo akademickou půdu. K vidění budou snímky klasických žánrů – tedy portrét, krajina a obraz všedního dne, které spojuje linka intimity a osobní výpovědi autorů, kteří prostřednictvím fotoaparátu odhalují nejen svět, jež je obklopuje, ale i sebe samotné. Výstava potrvá do 22. března 2019.

Fotografie od Sáry Sándor, jedné z vystavujících autorek. Foto archiv Maďarské umělecké akademie

4. Goethe Institut: Krimi – Detektivní literatura jako zrcadlo společnosti

Goethe Institut si pro začátek nového roku připravil celý tematický prostor, jež se bude zabývat kriminálním žánrem v českém a německém prostředí. Co konkrétně nás čeká? Například debata o noir literatuře, projekce současných německých detektivních filmů, veřejné čtení německé autorky kriminálních románů Sabine Buchholz či společné hraní detektivních her pro děti i dospělé. Pořadatelé akce chtějí poukázat na to, že detektivka již dávno není jen zábavou, ale že také úspěšně reflektuje dění ve společnosti a podněcuje k přemýšlení a diskuzi. Akce budou probíhat od 31. ledna do 17. dubna 2019.

Detektivka jako zrcadlo společnosti. Foto archiv Goethe Institutu

5. Instituto Cervantes: León Felipe. Kdo jsem?

Je to již padesát let, co zemřel španělský básník León Felipe, který (krom jiného) bojoval proti fašismu ve španělské občanské válce. Výstava v Institutu Cervantes má tohoto nevšedního umělce připomenout, spolu s dobou, ve které žil a tvořil. Nabídne tak obrazy, kresby, sochy, velké množství fotografií a pochopitelně i textové materiály ke studiu. Tato expozice bude přístupná od 7. února do 3. dubna 2019.

Pozvánka na výstavu. Foto archiv Institutu Cervantes

Foto archiv Georga Loewita

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rakouské kulturní fórum v Praze nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!