5 nejlepších snímků mistra napětí M. Nighta Shyamalana

5 nejlepších snímků mistra napětí M. Nighta Shyamalana 

Režisér a scenárista, který se ve svých snímcích obsazuje do vedlejších rolí. Přezdívají mu Mistr napětí, jelikož dokáže gradovat pointu až do naprostého závěru, a poté přijít s absolutně nečekaným rozuzlením. Jeho filmy získaly nominace na Oscara, ale i několik Zlatých malin. Jaké snímky ovlivnily kariéru M. Night Shyamalana nejvíce?

Praying with Anger (1992)

Debut tohoto původem indického režiséra a scenáristy se nikdy nedostal do hromadné distribuce. Nicméně už tady můžeme poznat jeho typický otisk. Poprvé si zde zahraje Devu Ramana, který se vrací z Ameriky do rodné Indie, kde poznává, jak moc jsou jednotlivé země odlišné. Silně autobiografický snímek sice nepatří k tomu nejlepšímu, co Mistr napětí natočil, ale ukazuje mnoho o tom, kdo je Shyamalan dnes.

Šestý smysl (1999)

Do třetice všeho dobrého, říká se. A opravdu Shyamalanův třetí snímek Šestý smysl byl nominován na šest Oscarů, dva Zlaté glóby a čtyři ceny BAFTA. Bohužel neproměnil ani jednu. Mysteriózní drama o chlapci, který vidí skutečné mrtvé a jejich smrt, a jeho psychologovi už ale nese typické znaky umělcova vyprávění. Pomalu vypointovanou zápletku, kterou snad ani nelze očekávat. Nejspíš proto si už před dvaceti lety získal srdce mnohých filmových diváků.

Vyvolený (2000)

Do kin právě přichází Shyamalanův nejnovější thriller Skleněný, jeho inspirace ale hledejme o devatenáct let dříve. Komiksem inspirované drama totiž letos spojilo dva samostatné snímky, právě Vyvoleného a o šestnáct let mladšího Rozpolceného. Úspěšné drama s Brucem Willisem v hlavní roli vypráví o muži, který jako jediný přežil nehodu vlaku a stal se nezranitelným. Odpovědi na otázky, které začnou na diváka vyskakovat hned na začátku, má jen jeden člověk, Samuel L. Jackson

Znamení (2002)

Strašidelná a mysteriózní témata se během let stala Shyamalanovou značkou. V roce 2002 k nim navíc přidal trochu mimozemského nadpřirozena, které také nechalo značky, ale v obilí. Tentokrát po nich pátral Mel Gibson. Ačkoli snímku chybí propracované masky i složité speciální efekty, budete se u něj třást jako u málokterého hororu. Strach z neznámého navíc ve Znamení podbarvuje hudba Jamese Newtona Howarda, díky které nestačíte ani dýchat.

Rozpolcený (2016)

Po Znamení nastala čtrnáctiletá pauza, ve které Mistr napětí nedokázal diváky přikovat k sedačkám. Některé snímky z tohoto období vyloženě propadly, a to jak u kritiků, tak u diváků, jako například Poslední vládce větru, který získal pět Zlatých malin. Na výsluní se opět režisér dostal až nedávno s Jamesem McAvoyem. Jeden člověk, dvacet čtyři osobností. To je Rozpolcený, který unese tři mladé dívky. Ty nikdy nevědí, který Kevin se jim ukáže, přesto plánují, jak utéct. Nechybí impozantní herecký výkon hlavního hrdiny, napětí ani nečekaný zvrat. Jednoduše Shyamalan par excellence.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!