Legendární Led Zeppelin: od jejich debutového alba uběhlo 50 let

Legendární Led Zeppelin: od jejich debutového alba uběhlo 50 let 

Jedna z nejúspěšnějších rockových skupin vznikla v Británii už v roce 1968 a hned o rok později vydala svou první desku. Po smrti bubeníka Johna Bonhama v roce 1980 kapela ukončila svou činnost. Přesto o pět let později vystoupila na koncertu Live Aid spolu s největšími hvězdami tehdejší hudební scény. Přinášíme přehled nezapomenutelných skladeb této legendy.

Stairway To Heaven  

Přestože skladba kvůli délce nikdy nevyšla jako singl, patří k nejúspěšnějším rockovým písním všech dob. Dala by se rozdělit na tři části, začíná akustickou kytarou, později se přidávají elektrické a v posledním úseku píseň graduje do hardrockové pasáže s kytarovým sólem. Text obsahuje řadu symbolů a metafor a odkazuje na bibli, a dokonce i na dílo J. R. R. Tolkiena. Úvodní kytarový riff je navíc jeden z nejhranějších vůbec. 

Immigrant Song 

Coververze této skladby nahrála řada skupin, např. Queen, Nirvana či Hollywood Undead. Hned úvodu slyšíme křik Roberta Planta, který je pro píseň charakteristický. Vznikla po koncertě na Islandu, který měl být kvůli stávce zrušen. Univerzita však kapele zpřístupnila koncertní halu a dočkali se vřelého přijetí od studentů.   

Whole Lotta Love 

Vyšla na druhém studiovém albu a zajímavostí je střední pasáž, kde můžeme slyšet Theremin, což je bezkontaktní hudební nástroj, na který se hraje pohyby dlaní a paží. Byla to poslední píseň, kterou zahráli živě, po dlouhé pauze zazněla na koncertu Live Aid.  

Ramble On 

Text písně byl stejně jako u Stairway To Heaven inspirován knihou Pán prstenů od J. R. R. Tolkiena a vyšla taktéž na druhém studiovém albu. Časopis Rolling Stone ji zařadil na seznam 500 Nejlepších písní všech dob, kde se kromě ní dostalo i 5 dalších skladeb této kapely. Ramble On poprvé zazněla živě až na koncertu v roce 2007.   

Good Times Bad Times  

Jediná skladba z našeho seznamu, která pochází z debutového alba. John Paul Jones přiznal, že kytarový riff, který napsal pro tuto skladbu, je nejtěžší, který kdy vytvořil. Po vydání se singl dostal Top 100 hudebního žebříčku Billboard. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

(2 hodnocení) A co tvé hodnocení?