Ještě méně korektní než Čtvrtá hvězda. Most! vytahuje na světlo tabu témata, o kterých by se mělo mluvit

Ještě méně korektní než Čtvrtá hvězda. Most! vytahuje na světlo tabu témata, o kterých by se mělo mluvit70%

Most je město na severozápádu Čech, které má ve velmi nekorektní zkratce asi sedmdesát tisíc obyvatel, známé romské ghetto a jeden přesunutý kostel. A z toho všeho si přišli udělat srandu Jan Prušinovský a Petr Kolečko v seriálu Most!. Ten se nebrání překročit jakékoli tabu a zesměšnit snad všechno a všechny.

Říká se, nesuď knihu podle obalu. A ani seriál by se neměl soudit podle prvního dílu. Koneckonců ani všemi filmovými bardy opěvovaná Hra o trůny v prvním díle zrovna nehýřila politickým pletichařením či krvavými boji. A ani když si Ozzák kupoval křeslo, netušil, že spousta hlášek, které během dvou sérií vypustí z úst, téměř zlidoví.

Je tedy možné, že jste před týdnem v novém seriálu režiséra Jana Prušinovského a scenáristy Petra Kolečka neviděli nic světoborného. Druhý díl si ale i přesto zaslouží mísu popcornu a plnou pozornost. Můžete si totiž jen užívat jeho sledování a hlasitě se smát.

"Ilonko, tak na kozy jsi vyhrála..."

Pokud tedy snesete "mírně" nekorektní humor a podaří se vám oprostit od toho, že "něco se přece neříká". V Mostě! je ale (naštěstí) všechno dovolené. Jsou libo rasistické narážky? Výborně. Nebo byste radši homofobní? Ale samozřejmě, jsou vaše. A toužili byste po stereotypech o ženách a mužích? Těch máme na skladě hned několik.

Nečeká vás žádné pomalé obcházení kolem neslušných scén a sprostých slov. Naopak všechno dostanete až pod nos a na stříbrném podnose. Podobný humor jsme už mohli vidět v dalších projektech této autorské dvojice. Na obrazovkách České televize to byla nezapomenutelná Čtvrtá hvězda, na Nově potom Okresní přebor. Tentokrát ale svůj styl dotáhli k dokonalosti.

Pravda za úsměvem

Petr Kolečko v rozhovoru pro DVTV řekl, že srandu si můžete udělat úplně z čehokoli. Zřejmě proto vám bude hysterický výstup Jitky Čvančarové ve druhém díle připadat tak zábavný. Protože každý z nás zná někoho, kdo si opravdu myslí, že homosexualita se dá zdědit a že se léčí, a to nejlépe chemoterapií. Tentokrát se ale téhle smutné pravdě můžeme zasmát, protože víme, že je pouze na našich obrazovkách. 

Mostu! se tak podařilo vytáhnout na světlo tabu témata, o nichž se většina Čechů odmítá bavit i pod peřinou. A přesně to je jeden z požadavků, který bychom měli na umění mít. Měli bychom chtít, aby otevřelo diskuzi tam, kde se ostatní bojí. A naštěstí se ukazuje, že v tomto případě se to (snad minimálně v Mostě) povedlo.

Role šité na míru

A ačkoli díky tomu Most! může působit jako dokument o jednom svérázném severozápadním městě, scenárista tvrdí, že v něm prý jen čerpal inspiraci. Autenticky ale nevypadají pouze mostecké kulisy jako hospoda Severka, ale i herci, kteří jako by se skutečně v Mostě narodili.

Martinu Hofmannovi nedělá větší problém táhnout celý příběh, ať už se odehrává v Poště pro tebe, která je jinak dá srovnávat se zábavou při uspávání hada, mezi pijany nebo doma v kuchyni. Skvěle mu sekundují jak Erika Stárková v roli bývalého bratra Pavla, tak filmová bývalá a taky trochu omezená manželka Jitka Čvančarová.

 


Most tedy pomalu ale jistě získává další kulturní památku. Kromě slavného přemístěného kostela Nanebevzetí Panny Marie nebo hradu Hněvín mohou začít lákat i na nekonvenční satirický seriál. Za ním navíc turisti nemusí odjet. Stačí ho jen navštěvovat na obrazovkách České televize, takže dalších šest týdnů "dycky Most."

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Most! (TV seriál)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!