Kniha Až tady nebudu ukazuje sílu vztahu matky a dítěte

Kniha Až tady nebudu ukazuje sílu vztahu matky a dítěte80%

Jess Mountová si během jednoho odpoledne projíždí svůj facebookový účet a zjistí, že se čas na profilu posunul o 18 měsíců dopředu. To má být den, kdy zemře. Psychologický thriller britské autorky Lindy Greenové navíc skrývá i důležité poselství.

Jess je holka od rány, používá vulgární výrazy a nebojí se narovinu říct, co si myslí. V úvodu knihy se hlavní hrdinka po incidentu v metru seznámí s tajemným neznámým, který ji pozve na večeři. Chvíli váhá, ale nakonec na nabídku ředitele PR agentury, o deset let staršího Leeho kývne. Všechno začne v den, kdy se s ním rozhodne jít na schůzku. 

Nikdo se ještě nezeptal, jaká to byla náhoda. Nejspíš mě přejel autobus. To je taková hloupost, jakou lehkomyslný člověk mého ražení může snadno udělat.

Na timeline Jessina profilu se začne objevovat řada znepokojivých příspěvků. Mezi nimi jsou ale i fotografie jejího krásného syna, kterého však ještě ani nepočala. Musí se rozhodnout, co pro ni bude důležitější. Pokud se rozhodne změnit svoji budoucnost, aby se zachránila, její syn se nikdy nemusí narodit.

První příspěvek přijde od její nejlepší kamarádky Sadie, která se s ní loučí - Jess měla podle všeho zemřít nešťastnou náhodou. Loučí se s ní i další přátelé, lidé z práce a známí. Kromě ní ale příspěvky nikdo nevidí, nedají se vyscreenovat, komentovat, vyfotit ani sdílet. Myslí si, že se jí asi někdo naboural do účtu někdo, kdo ji nemá úplně v lásce.

 Co když jsem tak zvyklá na to, že jsem nešťastná, že ničím všechny známky štěstí, které se jenom objeví?

Jess si postupem času všimne, že to jsou příspěvky z budoucnosti, což na facebooku není možné. Pomalu si začíná myslet, že ji klame její vlastní mysl a dočista se zbláznila. 

Místy je kniha lehce úsměvná, především v začátku, který má ale poněkud pomalý rozjezd a nějakou dobu trvá, než se něco opravdu napínavého začne dít. Poznáváme jednotlivé postavy, Jessina otce Joea nebo Leeho panovačnou matku Angelu. Ta věří, že Jess, dívka plná nadšení do života, jejího syna změní, a má navíc pocit, že jim může do jejich vztahu zasahovat a diktovat, co mají dělat.

Pokoj vypadá jako z nějakého dětského časopisu. Všechno je sladěno do tyrkysova a krémova. Přicházím k postýlce a hladím matraci. Brzy tu bude ležet můj klouček. 

Pozorujeme naivitu a přehnanou důvěru hlavní hrdinky, která nejspíš nedokáže uvěřit tomu, že by obyčejná holka jako ona mohla mít takový neobyčejný život, a úplně se uzavře před radami a názory lidí kolem ní, kteří to s ní už odjakživa mysleli dobře.  

Napínavý thriller, který poutavým způsobem líčí jedno z důležitých a vážných témat dnešní doby navíc obsahuje skryté poselství a jednotlivé pravdy poodhaluje pomalu, od nejmenších záblesků a pochybností, až k největšímu zvratu knihy.

V kůži hlavní hrdinky by si v tomto případě nepřál být nikdo. Pohádka, kterou si Jess Mountová vysnila, je totiž v reálu úplně jiná. A konec? Samozřejmě neprozradíme, na to budete muset přijít sami. 

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!