Palmovka zahajuje Rok na vsi. Krobotova dramatizace bratří Mrštíků přivítá v lednu první diváky

Palmovka zahajuje Rok na vsi. Krobotova dramatizace bratří Mrštíků přivítá v lednu první diváky 

Románovou kroniku Aloise a Viléma Mrštíků poznal svět na počátku 20. století. Před 26 lety dostala kniha divadelní adaptaci z pera Miroslava Krobota a na jevišti ji hned zkraje roku 2019 představí ansámbl Divadla pod Palmovkou pod taktovkou jeho ředitele Michala Langa.

Čas setby, zrání a sklizně se netýká jen přírody, ale i lidských osudů. Od hodů až po žně bude plynout příběh vesnice Habrůvka a divák v něm uvidí pravou sondu do mrštíkovské dědiny. Rok na vsi popisuje události v posledním desetiletí 19. století. Nebudou chybět zvyky, tradice, obyčeje a zábavy. Všechny samozřejmě zahalené do nefalšovaného dialektu na pomezí hanáckého a slováckého nářečí. 

Podobu Mrštíků na Palmovce si vzal na starost umělecký šéf a ředitel divadla Michal Lang, který představí Krobotovu sugestivní dramatizaci, a zároveň jedno z nejlepších podobných děl u nás. Bezmoc vůči osudu a lásce v originálním prostředí přivedou k životu Vendula Fialová, Kateřina Holanová, Martin Hruška, Ivana Wojtylová, Petr Uhlík, Ivan Jiřík, Milan Mikulčík, Barbora Kubátová a další. V hlavní roli se objeví Ondřej Veselý, který se s pocity po premiéře svěří i redaktorům Informuji.

Rok na vsi je třetí premiérou Palmovky v sezóně. Divadlo už s úspěchem uvedlo adaptaci románu Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně a také Sedmé nebe britské dramatičky Caryl Churchill. Poslední inscenací sezóny bude Výnosné místo od Alexandra Nikolajeviče Ostrovského. Diváci se ale mohou těšit i na další rok, kdy do Libně zavítá Faust v režii oceněného Jana Klaty.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!