Nejlepší filmy s drogovou tematikou

Nejlepší filmy s drogovou tematikou 

Drogy jsou velmi špatná závislost, ale i přesto o nich režiséři s oblibou točí filmy. Příkladem takovýchto snímků mohou být kultovní drama My děti ze stanice Zoo či zbrusu nový Beautiful Boy. Pojďme si tedy společně připomenout nejlepší snímky, ve kterých figurovaly drogy.

1. My děti ze stanice Zoo

Německé biografické drama natočené podle stejnojmenné knihy zobrazuje skutečný příběh třináctileté Christiane Felscherinowé, která žila v západním Berlíně na konci sedmdesátých let. Na diskotéce v centru města se mladinká dívka střetává s problémovou partou lidí, a díky nim si začne budovat silnou závislost na heroinu. Název je odvozen od nádraží Berlín Zoologischer Garten, které v té době bylo centrem narkomanů. Snímek byl po uvedení na trh v roce 1981 oceněn cenou diváku na montrealském mezinárodním filmovém festivalu a v Německu Zlatým plátnem. Mnoho lidí, kteří se objevili ve scénách na vlakovém nádraží, jsou opravdoví drogově závislí mladiství nebo prostitutky.

2. Trainspotting

Druhý celovečerní film režiséra Dannyho Boylea z roku 1996 vypráví příběh Marka Rentona a jeho kamarádů, z nichž je většina závislých na heroinu. Žijí jako ve snu a jejich jedinou starostí je si sehnat novou dávku. Skutečný život ale zkrachovalé protagonisty semele a změní. Jediný Marek najde dost síly, aby svému osudu unikl. Snímek je natočený podle stejnojmenné knihy od skotského autora Irvina Welshe, která se po svém vydání v roce 1993 stala okamžitě bestselerem. Děj se odehrává v ulicích Edinburghu, ale natáčen byl také v Glasgow a jiných lokalitách Skotska. Britský filmový institut zvolil snímek jako 10. nejlepší film v kategorii 100 nejlepších britských filmů 20. století. Roku 2017 se snímek dočkal pokračování s názvem T2 Trainspotting.

3. Strach a hnus v Las Vegas

Svérázný filmový přepis knihy amerického novináře Huntera S. Thompsona pojednává o bláznivém výletu novináře Raoula Dukeho  (Johnny Depp) a jeho právníka samojského původu doktora Gonza (Benicio Del Toro) na cestě z Los Angeles do světoznámého města Las Vegas, plného kasin, hotelů a nočního života. Duke má za úkol ve Vegas natočit reportáže ze závodů terénních motocyklů a posléze se účastnit celostátní konference věnované boji proti drogám. Oba protagonisté se pohybují ve věčném drogovém opojení, díky kterému trpí nejrůznějšími halucinacemi, jež jsou ve filmu velmi živě zobrazeny. Komedii natočil režisér Terry Gilliam a do kin byla uvedena v roce 1998. Johnny Depp si nechal kvůli filmu oholit hlavu přímo od Thompsona. Většina oblečení, které Depp ve filmu nosil, je oblečení nošené v 70. letech samotným autorem.

4. Requiem za sen 

Psychologické drama režiséra Darrena Aronofského natočené podle stejnojmenného románu spisovatele Huberta Selbyho vypráví příběh ovdovělé Sáry Goldfarbové a jejího syna Harryho. Sára snadno podléhá mámení televize a svého syna dost zanedbává. Harry s novou přítelkyní Marion společně utíkají před bolestnou realitou do snů pomocí heroinu. S kamarádem Tyronem začnou prodávat drogy a díky čím dál větší závislosti se točí v bludném kruhu beznaděje. Snímek byl uveden do kin v roce 2000 a samotný autor knihy se podílel na scénáři. Technika rychlých střihů ve filmu se nazývá Hip Hop montáž. Soundtrack tvoří třicet tři písní, které jsou rozdělené do tři dějství – Summer, Hope a Winter.

5. Samotáři

Česká komedie Samotáři z roku 2000 se soustředí na osudy sedmi lidí během pár dní, které radikálně změní jejich život. Rozhlasový moderátor Petr (Saša Rašilov mladší) právě prochází rozchodem se svou dlouholetou přítelkyní Hankou (Jitka Schneiderová), o kterou má zájem neurotický doktor Ondřej (Ivan Trojan). Ondřejova manželka Lenka (Dana Sedláková) nechce připustit, že by ji její muž opustil a dál pečuje o svůj uhlazený život. Do osudů obou dvojic zasáhnou makedonská barmanka Vesna (Labina Mitevska) hledající v Čechách ztraceného otce, cynický manipulátor Robert (Mikuláš Křen) a milovník marihuany Jakub (Jiří Macháček). Snímek natočil režisér David Ondříčka a byl nominovaný hned na několik Českých lvů. Herec Jiří Macháček ve filmu skutečně užíval drogy.

6. Kokain

V 70. letech zaznamenal mezinárodní obchod s drogami velký vzestup a v jeho středu se ocitl poněkud nevýrazný Američan. George Jung se během pár let přeměnil z místní školní fotbalové hvězdy na největšího dovozce kokainu z kolumbijského Medellínu. Snímek natočený režisérem Tedem Demmem sleduje pravdivou cestu pašeráka kokainu George Junga (Johnny Depp) až k jeho vytouženému americkému snu. Film vyšel v roce 2001 a zahrály si v něm filmové hvězdy jako Johnny Depp či Penélope Cruz. George Jung se po osmnácti letech vězení dostal v roce 2014 opět na svobodu. Johnny Depp musel ve filmu šňupat falešný kokain, což bylo ve skutečnosti dětské projímadlo. Depp potom trpěl bolestmi žaludku a dlouhotrvající rýmou. Většina dialogů Johnnyho Deppa v tomto filmu byla improvizace.

7. Sicario: Nájemný vrah

Akční krimi natočené režisérem Denisem Villeneuvem ukazuje pohled z druhé strany barikády. Idealistickou agentku FBI Kate Macy (Emily Blunt) pověří důstojník vládní operační skupiny Matt (Josh Brolin) nebezpečnou misí, při které se musí připojit k tajné operaci CIA. Akce jí vrhá do brutálního světa mezinárodního obchodu s drogami a Kate je nucena v zájmu přežití pochybovat o všem, v co dosud věřila. Snímek měl premiéru na filmovém festivalu v Cannes 2015. Španělský pojem Sicario v angličtině znamená Hitman. Termální záběry nebyly přidělané v postprodukci, natáčely se termální kamerou FLIR.

8. Beautiful Boy

Životopisné drama režiséra Felixe Van Groeningena natočené podle skutečných příběhů Nica a Davida Sheffových vypráví příběh osmnáctiletého Nica (Timothée Chalamet), který má na první pohled všechno – milující rodinu, krásu a přijetí na univerzitu v kapse. Přesto svoji bolest vyplňuje drogami. Jeho otec David (Steve Carell) se snaží pomoct svému synovi právě ve chvílích, kdy se ocitá nad propastí. Emotivní film o síle závislosti a ještě větší síle lásky ze strany rodiny vyšel na konci roku 2018 a byl nominovaný na několik Zlatých Glóbů.

Bonus: Všemocný

Mysteriózní sci-fi natočené podle románu Alana Glynna pojednává o zlenivělém spisovateli Eddiem Morranovi (Bradley Cooper), kterému se hroutí celý svět. Chtějí ho vyhodit z práce a rozchod s přítelkyní ho utvrzuje v tom, že je jeho život v troskách. Vše se ale změní, když Eddieho navštíví jeho dávný přítel z dětství, Vernon, a nabídne mu pilulky NZT. Tato utajovaná droga umožňuje využít mozek na 100% a dodává člověku až přehnané sebevědomí. Ztroskotaný spisovatel se nechá zlákat účinky NZT a naprosto droze propadne. Film byl uveden do kin v roce 2011 a natočil ho režisér Neil Burger. Pilulka NZT 48 je z části založená na reálném léku Modafinil, který je určený pro lidi trpící poruchami spánku.

Další dobré filmy s drogovou tématikou: Bezstarostná jízda (1969), Rváčův deník (1995), Kafe a cigára (2003), Candy (2006), Kobry a užovky (2015)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!