Nejlepší skladby Davida Bowieho, chameleona hudební scény

Nejlepší skladby Davida Bowieho, chameleona hudební scény 

Vědělo se o něm všechno, a přitom nic. Talentovaný zpěvák, multiinstrumentalista, skladatel, producent, dokonce i malíř. Dnes jsou tomu tři roky, co Bowie podlehl rakovině jater. Nejen ve své rodné zemi - Británii - je považován za kulturní legendu. Přinášíme přehled nejlepších skladeb, které jsou s Bowiem bezpodmínečně spjaty.

1. The Man Who Sold the World

Skladba, která je známá nejen fanouškům a obdivovatelům Davida Bowieho. Vyšla v sedmdesátých letech na stejnojmenném albu, na jehož aranžmá se podílel i známý kytarista Mark Ronson. Album dostalo drsnější nádech, dalo by se hovořit o heavy metalovém zvuku. Grungeová legendární skupina Nirvana skladbu zařadila do svého vystopení v MTV Unplugged, čímž ji proslavila. 

2. Under the Pressure

Bowie spolupracoval s řadou hvězd celosvětové hudební scény včetně britské legendy Queen. Klip na skladbu zakázala britská BBC, protože zachycoval záběry bombového útoku Irské republikánské armády v Belfastu. Přesto se stala velkým hitem, i když se samotné album Hot Space takového úspěchu nedočkalo. Bowie navíc píseň zazpíval spolu se zpěvačkou Annie Lennox (Eurythmics) na koncertu na počest Fredieho Mercuryho. Vanilla Ice použil úvodní melodii do hitu 90. let Ice Ice Baby.

3. Heroes

Příběh milenců, kteří se scházejí u Berlínské zdi, příběh Bowieho producenta Tonyho Viscontiho. Bowie kdysi přiznal:

Tony byl ale tehdy ženatý, a tak jsem to nikdy nesměl prozradit. Ale ptal jsem se ho a dnes už můžu říct, že to skutečně byli oni v době, kdy jsme v Berlíně pracovali. Tonyho manželství už mlelo z posledního a bylo dojemné vidět, jak je zamilovaný do té dívky. Právě o tom je ta písnička.

4. Space Oddity

Skladba vyšla pět dní před prvním přistáním člověka na měsíci v roce 1969. Vypráví fiktivní příběh astronauta Majora Toma, který se objevuje i dalších Bowieho skladbách. Byla zařazena do žebříčku 500 písní, které nejvíce ovlivnily Rock and Roll.

5. Life on Mars?

Vesmírná tématika se stala motivem mnoha Bowieho skladeb. Life on Mars? se držela dvanáct týdnů na třetím místě britského hudebního žebříčku. Neil McCormick z The Daily Telegraph ji popsal takto:

Úžasně podivná sci-fi hymna. Strhující, toužebná melodie, kombinovaná s poetickými představami. Magie a tajemství hudby a slov. To je něco, co musíte vnímat. 

6. Starman

Mohli jste ji slyšet ve filmu Marťan s Mattem Damonem a firma Tesla podle něj pojmenovala figurínu, kterou vyslala do vesmíru. Byl to první singl od již zmíněného Space Oddity, který se stal hitem, a dalo by se říct, že na něj navazoval. Jeden z nejznámějších coverů nahrála skupina Culture Club v čele s Boy Georgem.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!