Nejnovější články » Divadelní recenze

Akce Kámen na divadelních prknech? Divadlo Archa uvede jedinečný německý projekt inspirovaný československou historií

9.1.2019,

Československo, období vlády komunistické strany. Osoby podezřelé z protirežimního smýšlení dostávají opakovaně echa, že jim hrozí nebezpečí. Pak přijde nabídka pomoci s útěkem přes hranice. Když se rozhodnou utéct, spadne klec.

Akce Kámen byla provokační praktika StB, která cílila na nepřátele režimu a na ty občany, kteří se chtěli dostat ilegálně přes hranice do Američany okupované části Německa. Člověk byl v noci převaděčem přiveden k domnělé státní hranici, odkud byl německou pohraniční hlídkou převezen do úřadovny polního důstojníka americké vojenské kontrarozvědky. Až na to, že hranice byla jen fiktivní, německá hlídka falešná a stejně tak i úřadovna.

To ale domnělý emigrant neví a během falešného výslechu pak ochotně hovoří jak o své činnosti proti režimu, tak o svých spolupracovnících. Podepisuje protokol a vydává se dál na západ! Tady se však objevuje háček. Jak němečtí pohraničníci, tak americký důstojník i tlumočník jsou ve skutečnosti příslušníci StB. A uprchlík místo západu míří do vězení a informace od něho získané jsou využity nejen proti němu, ale také proti jeho kolegům, rodině a přátelům.

Na tuto smutnou část československé historie se rozhodl zaměřit německý režisér Florian Fischer ve své dokumentární divadelní inscenaci Operation Kamen. Ta přibližuje československou poválečnou historii i strategie tajné policie. V České republice se hra představí již ve středu 10. a ve čtvrtek 11. ledna v pražské Arše. Vstupenky jsou stále k dispozici.

Foto: Sebastian Hoppe