Akce Kámen na divadelních prknech? Divadlo Archa uvede jedinečný německý projekt inspirovaný československou historií

Akce Kámen na divadelních prknech? Divadlo Archa uvede jedinečný německý projekt inspirovaný československou historií  

Československo, období vlády komunistické strany. Osoby podezřelé z protirežimního smýšlení dostávají opakovaně echa, že jim hrozí nebezpečí. Pak přijde nabídka pomoci s útěkem přes hranice. Když se rozhodnou utéct, spadne klec.

Akce Kámen byla provokační praktika StB, která cílila na nepřátele režimu a na ty občany, kteří se chtěli dostat ilegálně přes hranice do Američany okupované části Německa. Člověk byl v noci převaděčem přiveden k domnělé státní hranici, odkud byl německou pohraniční hlídkou převezen do úřadovny polního důstojníka americké vojenské kontrarozvědky. Až na to, že hranice byla jen fiktivní, německá hlídka falešná a stejně tak i úřadovna.

To ale domnělý emigrant neví a během falešného výslechu pak ochotně hovoří jak o své činnosti proti režimu, tak o svých spolupracovnících. Podepisuje protokol a vydává se dál na západ! Tady se však objevuje háček. Jak němečtí pohraničníci, tak americký důstojník i tlumočník jsou ve skutečnosti příslušníci StB. A uprchlík místo západu míří do vězení a informace od něho získané jsou využity nejen proti němu, ale také proti jeho kolegům, rodině a přátelům.

Na tuto smutnou část československé historie se rozhodl zaměřit německý režisér Florian Fischer ve své dokumentární divadelní inscenaci Operation Kamen. Ta přibližuje československou poválečnou historii i strategie tajné policie. V České republice se hra představí již ve středu 10. a ve čtvrtek 11. ledna v pražské Arše. Vstupenky jsou stále k dispozici.

Foto: Sebastian Hoppe

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Archa nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Archa

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!