Jazz Dock láká na hudebníky ze čtyř různých kontinentů. Festival zahájí Peter Bernstein

Jazz Dock láká na hudebníky ze čtyř různých kontinentů. Festival zahájí Peter Bernstein  

Hudebníci z různých koutů světa se i letos sjedou do Jazz Docku, aby se stali součástí festivalu Jazz Čtyř Kontinentů. Ten startuje 11. ledna koncertem Peter Bernstein Quartetu. Do české metropole dorazí i trumpetista Ambrose Akinmusire či fenomenální Julian Lage.

Jazz, blues, americana, fusion i nu-funk. Na tento pestrý žánrový mix vsází i letos jedna z nejpestřejších hudebních přehlídek Jazz Čtyř Kontinentů, jehož zimní část se v Jazz Docku odehraje od 11. ledna do 21. března. Zahájení si vezme na starost americký kytarista Peter Bernstein s hvězdnou doprovodnou kapelou. Na piano bude kouzlit Sullivan Fortner, na basu Darryl Hall a na bicí Leon Parker.

Jen o dva dny později se fanoušci dočkají bristolské zpěvačky Elees Bailey, která během své show nabídne uhrančivý mix blues, rocku, doteků country a stylu americana. Jedním z vrcholů zimní edice festivalu je koncert současné hvězdy americké jazzové scény Ambrose Akinmusire, vítěze několika renomovaných mezinárodních soutěží. Na svém kontě má tři sólová alba i spolupráce s řadou významných hudebních osobností, jako jsou Esperanza Spalding, Aaron Parks či Gerald Clayton. V Praze vystoupí 24. ledna.

Hvězdou únorové části festivalu se stane izraelský kontrabasista Adam Ben Erza, který se však rozhodně nezaměřuje jen na jeden hudební nástroj. „Tento fenomenální hudebník se bez jediného zaváhání neomylně pohybuje od jednoho nástroje k druhému i během jedné písně,“ lákají organizátoři, „pomocí inteligentní kombinace efektů a pedálů loopuje Adam své tóny tak, aby k publiku donesl autentickou zvukovou stěnu hodnou menšího orchestru.“

V březnu se pak do Jazz Docku vrátí fenomenální kytarista Julian Lage, jenž spolupracoval třeba s Charlesem Lloydem, Jimem Hallem, Davidem Grismanem či Bélou Fleckem. Přestože je mu teprve osmadvacet let, pyšní se nejen výjimečným životopisem, ale i několika alby. Nejaktuálnější Modern Lore označuje kritika za jeho doposud nejsilnější nahrávku. Z Ameriky dorazí do Prahy také all-star band z New Yorku FORQ. Jejich hudba je divoká, mísí v sobě jazz, rock, funk, hip hop a to s hudební inteligencí a tanečními groovy.

Seznam koncertů Jazz Čtyř Kontinentů:

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazz Dock nabízí i další akce

Místo konání: Jazz Dock

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!