Kam na lyže v Krkonoších? Nejlepší zimní střediska, ve kterých si užijete zimní radovánky i zasloužený odpočinek

Kam na lyže v Krkonoších? Nejlepší zimní střediska, ve kterých si užijete zimní radovánky i zasloužený odpočinek 

Krkonoše jsou doslova rájem všech lyžařů a malých i velkých milovníků zimních radovánek. Najdete zde špičkové skiareály nabízející sjezdovky všech obtížností, cvičné loučky pro děti, sáňkařské dráhy i adrenalinové snowparky. A pokud po sportovních výkonech zatoužíte i po zasloužené relaxaci ve vířivce či bazénu, rozhodně nemusíte jezdit jinam. Podívejte se na naše tipy na nejlepší krkonošská střediska a vybírejte.

Pec pod Sněžkou

Skiareál Pec pod Sněžkou je součástí největšího lyžařského resortu v Česku, SkiResortu Černá hora - Pec, který kromě samotné Pece a Černé hory zahrnuje i areály v Černém dole, Velké Úpě, Malé Úpě a Svobodě nad Úpou. Samotný areál v Peci pod Sněžkou nabízí 14 kilometrů sjezdovek všech obtížností poskytujících nádherné výhledy na nejvyšší českou horu Sněžku a krkonošské hřebeny.

Nechybí večerní lyžování na jedné z nejširších uměle osvětlených sjezdovek v Česku, trať obřího slalomu s časomírou či radar pro měření rychlosti. Na sjezdovce Javor si můžete vyzkoušet freestyle ve snowparku, v její spodní části najdete i dětskou výukovou zónu Live park Javor s pojízdnými koberci a půjčovnou vybavení. Po lyžování využijte možnost relaxace v plaveckém bazénu a wellness hotelu Horizont či nedalekého hotelu Pecr, nebo se svezte na bobové dráze. Samotná Pec i její okolí vybízí k četným výletům, které mají i v zimě své neopakovatelné kouzlo.

Pec pod Sněžkou. Foto: Andrea Morkusová

Černá hora

Ideální spojení lyžařského areálu a lázní nabízí Černá hora. Zdejšímu skiareálu dominuje osmimístná lanovka Černohorský Express, najdete zde i moderní vyhřívanou šestisedačkovou lanovku Hofmanky Express, velkou dětskou lokalitu LIVE park Formánky, nejdelší sjezdovku pro večerní lyžování i nejstarší sáňkařskou dráhu v Česku.

Pokud se z Černé hory budete chtít vrátit do Pece pod Sněžkou na lyžích, je to snadné. Celou trasu pohodlně absolvujete díky propojení obou skiareálů rolbami SkiTour. Ty vás převezou přes dva krátké úseky stoupání a zbytek cesty si můžete užívat sjezdu a nádherných výhledů. Zatoužíte-li po lyžování po troše odpočinku, navštivte rozhlednu Panorama, projděte si lázeňské centrum, vyzkoušejte místní aquacentrum nebo se vydejte do korun stromů.

Malá Úpa

Malá Úpa je pravým pohádkovým rájem pro všechny milovníky romantiky a zasněžené přírody. Zdejší skiareál je díky své poloze v 1050 m. n. m. jedním z nejvýše položených středisek v České republice. Areál Pomezky se nachází nedaleko česko-polských hranic, přímo v centru Horní Malé Úpy. Nabízí červeno-modrou sjezdovku, snowpark, dětský SkiMu Park i občerstvení.

Areál U Kostela čítá pět sjezdovek obsluhovaných čtyřmi vleky a nechybí zde ani slalomový svah, dětský SkiMU Park, občerstvení a možnost večerního lyžování. Máte-li s sebou děti, nebo prostě jen milujete krkonošské pohádky Marie Kubátové, určitě si nenechte ujít zdejší vycházkovou Pohádkovou stezku. Vydat se s nimi můžete i na procházku ke kostelu sv. Petra a Pavla a po zdejším krásném okolí. K relaxaci vybízí plavecký a relaxační bazén ve wellness hotelu Bouda Malá Úpa či minipivovar Trautenberk.

Černá hora. Foto: Andrea Morkusová

Špindlerův mlýn

Špindlerův mlýn uspokojí se svými pěti areály (Svatý Petr, Hromovka, Přední Labská, Medvědín a Horní Mísečky) a 27 kilometry sjezdovek všech obtížností i ty nejnáročnější lyžaře. Najdete zde i nejdelší osvětlenou sáňkařskou dráhu v České republice, snowtubing, funparky a bobovou dráhu. Až vám začne být zima či si budete chtít po náročném sportovním výkonu dopřát zasloužený odpočinek, není nic snazšího, než si vybrat ze zdejší nabídky bazénů, wellnessů či aquacentra. Opominout byste neměli ani procházku městem – prohlédnete si symbol města Bílý most, Labskou přehradu či kostel sv. Petra a Pavla.

Rokytnice nad Jizerou

Páté největší lyžařské středisko v České republice nabízí přes 20 kilometrů sjezdových tratí všech obtížností. Sjezdaři zde najdou více než dvě desítky vleků a dvě čtyřsedačkové lanovky. Část skiareálu na Lysé hoře, tzv. Horní domky, nabízí sjezdovky všech stupňů obtížnosti, část Studenov je, pro své mírné a široké svahy, vhodná spíše pro rodiny s dětmi, začátečníky a lyžařské kurzy, stejně jako řada dalších menších areálů.

Mezi všemi areály se pohodlně přepravíte místními skibusy. Pokud si budete chtít od lyžování odpočinout, vyzkoušejte snowtubing – sjíždění ze svahu na nafukovacích člunech v uměle vybudovaném sněhovém koridoru. Půjdete-li se projít, neopomeňte na místním náměstí historizující budovu radnice a pozdně barokní kostel sv. Michaela, o kousek dál pak kostel Církve československé husitské.

Špindlerův mlýn. Foto: archiv skiareálu Špindlerův mlýn

Harrachov

Nedaleký skiareál Harrachov nabízí čtyři hlavní sjezdovky na úbočí Čertovy hory a řadu menších sjezdovek a vleků na celém území města. Naleznete zde i slavné areály velkých, středních a dětských skokanských můstků, několik muzeí (Ski muzeum, Hornické muzeum, Lesnickou a mysliveckou expozici Šindelka či Muzeum skla Novosad & Syn) a známý Mumlavský vodopád, jehož voda v zimě vytváří ledopády. V zimním provozu zde funguje i bobová dráha. Milovníky relaxace a vodního živlu potěší kryté vyhřívané bazény a wellness centra vedle sebe stojících hotelů Orea Resort Sklář a Wellness & Spa Hotel Svornost.

Paseky nad Jizerou

Na pomezí Krkonoš a Jizerských hor láká malé i velké lyžaře skiareál Paseky nad Jizerou, který se může pochlubit novou čtyřsedačkovou lanovkou na hlavní sjezdovce, která nahradila dva starší vleky. Další čtyřsedačková lanovka se nachází o kousek výše. Lyžařům je zde k dispozici celkem 10 kilometrů sjezdových tratí červené a modré obtížnosti, děti využijí dva lyžařské vleky a pohyblivý pás. V areálu nechybí ani dva snowparky, občerstvení či půjčovny vybavení. Nedaleko lyžařského areálu se nachází Památník zapadlých vlastenců (Krkonošské muzeum), kostel sv. Václava a roubené stavení Staré školy.

Pokud vás to ale více láká do Jizerských hor, podívejte se na náš velký přehled tamních lyžařských středisek včetně zajímavých míst v jejich okolí.

Černá hora. Foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!