Příběh, který se odehraje ve vaší fantazii. Divadlo NoD chystá premiéru s prvky virtuální zvukové reality

Příběh, který se odehraje ve vaší fantazii. Divadlo NoD chystá premiéru s prvky virtuální zvukové reality 

Ve středu 16. ledna uvede Divadlo NoD premiéru nové inscenace Janka Lesáka a Natálie Preslové s názvem FANTASY! Těšit se můžete na vskutku nevšední představení. Nasaďte si sluchátka a zavřete oči, svět fantazie ožívá a Temnota znovu nabírá na síle…

Lidský mozek je stroj na fantazii. Naprogramovaný k tomu, aby bez přestání snil. 24/7”, říká režisér inscenace Janek Lesák. „Když zavřete oči, vidíte něco jako monitor počítače, jeho promítací plátno. A my vám na něm odehrajeme představení. Všechno, co uvidíte, se ale bude odehrávat pouze a jenom ve vaší hlavě. Ostatně jako hromada jiných věcí.”

Fantasy! Foto: David Konečný, archiv Divadla NoD

Nová inscenace Divadla NoD zkombinuje technologii binaurálního zvuku - zvukové virtuální reality a tradičních principů ruchařské práce, aby vás teleportovala do samotného středu světa fantasy - do hlavy hlavního hrdiny.

Binaurální zvuk, neboli technologie prostorového zvuku, je technologie, která se na českém jevišti prozatím neobjevila.“ říká dramaturgyně Natálie Preslová a dále vysvětluje: „Používá se k němu mikrofon ve tvaru lidské hlavy, který má v uších zabudované směrové mikrofony. Jeho tvar i materiál je navržen tak, aby mikrofon snímal zvuk stejným způsobem jako lidská hlava. Posloucháme-li takový zvuk se sluchátky, náš mozek podlehne iluzi, že posloucháme cizíma ušima, v hlavě někoho jiného. Co se děje kolem mikrofonu, jako by se dělo skutečně kolem vás.”

Fantasy! Foto: David Konečný, archiv Divadla NoD

Inscenací FANTASY! pokračuje Divadlo NoD ve zkoumání možností převodu jednotlivých žánrů popkultury na divadelní jeviště. Kromě výrazné práce se zvukem a jeho designem si proto diváci užijí také klasické postupy fantasy příběhů a v temných hvozdech nebo na zasněžených vrcholcích hor se setkají s elfy, trpaslíky, draky nebo kentaury. Jako inspirace posloužily tvůrcům také metody storytellingu a principy RPG her typu Dračí doupě.

V hereckých rolích v pořadí třetí inscenace uměleckého vedení Divadla NoD uvidíte Martina Cikána, Láďu Kardu a Jana Strýčka.

Fantasy! Foto: David Konečný, archiv Divadla NoD

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!