Nejnovější články » Umění

Od krátkých animáků po Toy Story. Příběh studia PIXAR odvypráví výstava na pražském Výstavišti

7.1.2019,

Třicetiletý vývoj věhlasného animačního studia PIXAR představí výstava, která se 15. února otevře v prostorách Křižíkových pavilonů na holešovickém Výstavišti. Návštěvníky čekají stovky originálních skic známých postaviček, kinosál i speciální zařízení Zoetrop.

Historií studia PIXAR, které se do dějin zapsalo zlomovým snímkem Toy Story z roku 1995 – prvním celovečerním počítačem animovaným filmem, mají do 26. května možnost projít čeští příznivci animace. Zároveň na pražské výstavě zjistí, jak se animovaný film vytváří a co všechno předchází tomu, než daný charakter ožije a začne vyprávět příběh.

Kromě kinosálu Artspace, kde se bude promítat film o nejslavnějších charakterech z filmů studia, a speciálního zařízení Zoetrop, díky němuž jejich modely na výstavě ožijí, v rámci expozice nebude chybět ani interaktivní část. „V této části nabídneme pohled na principy animovaného filmu – seznámíme třeba s pravidly barevnosti filmů, ale i s nadsázkou, kterou animátoři vkládají do postav pomocí proporcí, emocí a pohybu,“ vysvětlila Markéta Matoušková, jedna z producentek výstavy.

Foto archiv výstavy PIXAR

Vznik studia PIXAR se datuje do roku 1979 – tehdy bylo založeno coby součást počítačové sekce produkční společnosti Lucasfilm. Od roku 1986, kdy společnost zakoupil Steve Jobs, již nese současný název. V té době měl PIXAR zhruba čtyřicet zaměstnanců. Následovaly roky usilovné práce, výroby přelomových animačních počítačových systémů i premiér krátkých animovaných filmů, ve kterých studio představilo dosud nevídané prvky animace.

Převratným byl rok 1995, kdy PIXAR založil vlastní univerzitu a následně uvedl do kin film Toy Story – Příběh hraček, jenž se stal přelomem v oblasti kinematografie. Jeho režisér John Lasseter získal ocenění Oscar za zvláštní přínos a film byl jako první animovaný film vůbec nominován za nejlepší původní scénář.

O rok později představil na plátnech kin český scénárista a režisér Jan Pinkava krátký film Geriho Hra – první film studia s lidským hrdinou v hlavní roli. Tehdy navíc PIXAR uzavřel zásadní dohodu se společností Disney na spolupráci při produkci dalších pěti filmů. Následují premiéry filmů Hledá se Nemo, Úžasňákovi, Ratatouille, Vall-I, které získaly Oscara za nejlepší animovaný film – tuto kategorii zavedla americká filmová Akademie v roce 2001.

Foto archiv výstavy PIXAR