Od krátkých animáků po Toy Story. Příběh studia PIXAR odvypráví výstava na pražském Výstavišti

Od krátkých animáků po Toy Story. Příběh studia PIXAR odvypráví výstava na pražském Výstavišti 

Třicetiletý vývoj věhlasného animačního studia PIXAR představí výstava, která se 15. února otevře v prostorách Křižíkových pavilonů na holešovickém Výstavišti. Návštěvníky čekají stovky originálních skic známých postaviček, kinosál i speciální zařízení Zoetrop.

Historií studia PIXAR, které se do dějin zapsalo zlomovým snímkem Toy Story z roku 1995 – prvním celovečerním počítačem animovaným filmem, mají do 26. května možnost projít čeští příznivci animace. Zároveň na pražské výstavě zjistí, jak se animovaný film vytváří a co všechno předchází tomu, než daný charakter ožije a začne vyprávět příběh.

Kromě kinosálu Artspace, kde se bude promítat film o nejslavnějších charakterech z filmů studia, a speciálního zařízení Zoetrop, díky němuž jejich modely na výstavě ožijí, v rámci expozice nebude chybět ani interaktivní část. „V této části nabídneme pohled na principy animovaného filmu – seznámíme třeba s pravidly barevnosti filmů, ale i s nadsázkou, kterou animátoři vkládají do postav pomocí proporcí, emocí a pohybu,“ vysvětlila Markéta Matoušková, jedna z producentek výstavy.

Foto archiv výstavy PIXAR

Vznik studia PIXAR se datuje do roku 1979 – tehdy bylo založeno coby součást počítačové sekce produkční společnosti Lucasfilm. Od roku 1986, kdy společnost zakoupil Steve Jobs, již nese současný název. V té době měl PIXAR zhruba čtyřicet zaměstnanců. Následovaly roky usilovné práce, výroby přelomových animačních počítačových systémů i premiér krátkých animovaných filmů, ve kterých studio představilo dosud nevídané prvky animace.

Převratným byl rok 1995, kdy PIXAR založil vlastní univerzitu a následně uvedl do kin film Toy Story – Příběh hraček, jenž se stal přelomem v oblasti kinematografie. Jeho režisér John Lasseter získal ocenění Oscar za zvláštní přínos a film byl jako první animovaný film vůbec nominován za nejlepší původní scénář.

O rok později představil na plátnech kin český scénárista a režisér Jan Pinkava krátký film Geriho Hra – první film studia s lidským hrdinou v hlavní roli. Tehdy navíc PIXAR uzavřel zásadní dohodu se společností Disney na spolupráci při produkci dalších pěti filmů. Následují premiéry filmů Hledá se Nemo, Úžasňákovi, Ratatouille, Vall-I, které získaly Oscara za nejlepší animovaný film – tuto kategorii zavedla americká filmová Akademie v roce 2001.

Foto archiv výstavy PIXAR

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Výstaviště Holešovice -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!