Mentor a svěřenkyně. Vztah Masarykovy dcery Alice a výtvarnice Rothmayerové líčí výstava na Norbertově

Mentor a svěřenkyně. Vztah Masarykovy dcery Alice a výtvarnice Rothmayerové líčí výstava na Norbertově 

Dvě výrazné osobnosti ženského emancipačního hnutí – textilní výtvarnici Boženu Rothmayerovou a dceru prvního československého prezidenta Alici Masarykovou – a jejich vzájemné vztahy přibližuje výstava v galerii Studijního a dokumentačního centra Norbertov v Praze.

Vůbec poprvé má veřejnost možnost se seznámit se vztahem mezi těmito významnými ženami. Intenzivní spolupráce textilní výtvarnice Boženy Rothmayerové s prezidentovou dcerou započala v roce 1930, kdy se designérka vdala za předního architekta Otto Rothmayera, jenž se podílel na přestavbě Hradu, a přesídlila do Prahy. Jejich vztah nejlépe charakterizuje spojení mentor-svěřenkyně – Alice pro Boženu představovala především učitelku a rádkyni, ale také přítelkyni.

Rekonstrukce oděvu pro moderní ženu. Ušito 2018. Foto archiv Muzea hl. m. Prahy

Dcera T. G. Masaryka Alice, která bojovala za lepší postavení žen ve společnosti, s výtvarnicí sdílela zájem o folklor, především o lidové krajky a výšivky. V Boženě Rothmayerové viděla myšlenkový a tvůrčí potenciál – výtvarnici proto umožnila podílet se na dotváření interiérů nejenom Hradu, ale i zámku v Lánech a Topol’čiankach či soukromém sídle Masarykových ve slovenské Bystričce. Navrhovala ubrusy a prostírání, ozdobné přikrývky, koberce, a dokonce i oděvy samotné Alice Masarykové.

Podobizna Alice Masarykové. Foto archiv Muzea hl. m. Prahy

Jejich vztah na výstavě dokumentuje vzájemná korespondence – k vidění je zde na padesát dopisů, které doplňují poznámky, kresby a skici Boženy Rothmayerové a také ukázky její textilní tvorby z meziválečné éry zahrnující krajky, prostírání a soubor dámských šatů.

Návštěvníci mají možnost si zde prohlédnout i repliky pěti sad oděvů z brněnské výstavy nazvané Civilizovaná žena, na níž autorka koncem 20. let představila moderní koncepci ženského šatníku, nebo původní sbírku slovenských lidových výšivek a součástí krojů, které nashromáždila Alice Masaryková.

Výstava je otevřena do 29. září. Vstupné činí 60 korun.

Božena Rothmayerová Horneková a Otto Rothmayer, kolem 1935. Foto archiv Muzea hl. m. Prahy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Studijní a dokumentační centrum... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!