Nejlepší filmy režiséra Alfonsa Cuaróna

Nejlepší filmy režiséra Alfonsa Cuaróna  

Gravitace, Harry Potter a vězen z Azkabanu či nejnovější Roma. To jsou filmy režiséra Alfonsa Cuaróna, který dobývá Hollywood. Za svoji práci obdržel několik cen a jeho jméno se začíná čím dál víc dostávat do povědomí lidí. My jsme se proto rozhodli vytvořit seznam nejlepších snímků tohoto mexického režiséra.

1. Jen se svým partnerem

Jedná se o jeden z prvních Cuarónových filmů. Romantická komedie Jen se svým partnerem z roku 1991 vypráví příběh Tomáše, který si myslí, že má AIDS. Může si za to sám, protože do teď vedl život jako Casanova – střídal milenky jako ponožky, aniž by to jedna nebo druhá věděla. Nyní hledá co nejrychlejší způsob k opuštění světa. Film slavil úspěch jak u publika, tak u kritiky a patří k nejlepším dílům renesance mexického filmu počátku 90. let. 

2. Malá princezna

Remake filmu Malá princezna z roku 1939 nám přináší příběh dívky Sáry, která žije se svým tatínkem kouzelný život v exotické Indii. Bohužel pouze do okamžiku, kdy je její otec povolán do vojenské služby a dívenka je poslána do přísné internátní školy v New Yorku. Ani to jí ovšem nezabrání, aby hledala svého milovaného otce. Cuarónova verze okouzlila kritiky nádhernou kamerovou kompozicí, která si ale ponechala mnohé z originálního příběhu. Snímek byl uveden v roce 1995 a vyhrál několik cen. Obchody na hlavní ulici jsou pojmenovány podle různých členů štábu. Společnost Warner Bros dala snímek do distribuce podruhé, i když napoprvé neuspěl.

3. Velké naděje

Moderní přepracování Dickensovy klasiky ukazuje příběh chudého malíře Finna Bella, který je jako malý donucen pomoct trestanci při útěku z vězení. O mnoho let později se setkává s podivínskou a velmi bohatou slečnou Dinsmoorovou. V jejím zpustlém sídle pozná svou osudovou lásku – půvabnou Estellu. Mezitím se Finn sám stává boháčem. Na filmu se podíleli hvězdy jako Ethan Hawke, Robert De Niro či Gwyneth Paltrow. Malby, které se objevují ve filmu, namaloval italský umělec Francesco Clemente. Snímek byl uveden do kin v roce 1998. 

4. Mexická jízda

Julio a Tenoch mají sedmnáct let a jsou nejlepší kamarádi. Užívají si života naplno a z ničeho si nedělají hlavu. Jejich nespoutaná jízda má však svoji konečnou zastávku – dospělost. Během výletu se svými rodinami potkají Luisu, vdanou osmadvacetiletou Španělku, kterou začnou okamžitě svádět. Jen tak z legrace ženu pozvou na výlet a ona k jejich překvapení souhlasí. Všichni tři se tedy vydávají na cestu nevídaných zážitků a poznání sami sebe. Tento kultovní road movie přišel do kin v roce 2001 a i přes velmi otevřené erotické scény zaznamenal veliký úspěch. Snímek kombinuje smysl pro obrazovou poetiku s humorem, erotikou i smutkem. Ve filmu nezazní jiná hudba než z rádia nebo různých přehrávačů.

5. Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Adaptace třetího dílu Harryho Pottera z roku 2004 je komerčně nejúspěšnějším režisérovým počinem. Třináctiletý Harry znovu tráví své prázdniny u rodiny Dursleyových. Samozřejmě z toho není nadšený, a tak v noci uteče záchranným autobusem do hospody Děravý kotel. Zde začíná další šílené dobrodružství, díky kterému pozná čaroděje Siriuse Blacka a s ním spojenou tajemnou minulost. Jedná se o poslední díl série, který je k dostání na VHS. Smrtijedi se původně měli jmenovat Rytíři pálení. Hodiny, které se v tomto díle staly novou součástí Bradavického hradu, byly navrženy podle Pražského Orloje na Staroměstském náměstí.

6. Potomci lidí

Film Potomci lidí podle sci-fi povídky P. D. James ukazuje planetu Zemi v roce 2027. Už devatenáct let se nenarodilo žádné dítě a svět podléhá beznaději a anarchii. Díky totalitnímu zřízení dokáže jediná Velká Británie odolávat všudypřítomnému chaosu. Snímek byl do kin uveden v roce 2006 a získal hned několik ocenění. Jméno hlavního hrdiny Theo Faron (Clive Owen) v řečtině znamená „Bůh majáků“. Závěrečná scéna upomíná na slavný obraz „Imprese, východ slunce“ od Clauda Moneta. Ve filmu je velmi zřetelně vidět symbolika pomeranče. Podobně jako ve snímku Kmotr (1972), představuje blížící se nebezpečí nebo tragédii.

7. Paříži, miluji Tě

Americký turista vidí rasové napětí a paranoidní vize města. Mladík pracuje v tiskárně a touží po jiném muži. Pár se snaží okořenit svůj sexuální život. Mladá emigrantka pracuje v buržoazním prostředí. Americká hvězda natáčí film…To a mnohem více tvoří film z roku 2006 natočený více než dvaceti režiséry, mezi nimiž je i Alfonso Cuarón. Snímek zobrazuje Paříž způsobem, který tu ještě nebyl, a nechá nás nahlédnout do různých zákoutí tohoto romantického města. Povídka Parc Monceau právě od Alfonsa Cuaróna byla natočena jako jeden nepřetržitý záběr.

8. Gravitace

Na deset Oscarů nominovaný sci-fi film Gravitace z roku 2013 zobrazuje vesmír jako nehostinné univerzum bez kyslíku, z něhož není úniku. Doktorka Ryan Stone (Sandra Bullock) a poručík Matt Kowalsky (George Clooney) jsou pověřeni úkolem převést instalaci skenovacího zařízení do Hubbleova teleskopu. Z ničeho nic dostanou pokyn okamžitě ukončit misi a co nejrychleji se vrátit zpět do Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Bohužel dojde ke katastrofě a kosmonauti zůstanou ve vesmíru odkázáni sami na sebe. Alfonso Cuarón získal Oscara v kategorii Nejlepší režie jako první Latinoameričan. Sandra Bullock strávila přípravou na roli šest měsíců intenzivním tréninkem.

9. Roma

Zatím nejosobnější projekt režiséra Alfonsa Cuaróna Roma sleduje dívku Cleo, která pracuje v domácnosti středostavovské rodiny ve čtvrti Roma v Mexico City. Snímek ukazuje období politického chaosu 70. let v Mexiku a také portrét domácích konfliktů a společenské hierarchie. Film je z konce roku 2018 a režisér v něm vzpomíná na své vlastní dětství. Herci neměli předem k dispozici scénář. Jednotlivé repliky a informace o osudech svých postav se dozvídali v průběhu natáčení, které trvalo 110 dní. Jednotlivé scény se natáčely v chronologickém pořadí. 

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!