Nejlepší knihy roku 2018

Nejlepší knihy roku 2018  

V minulém roce vyšlo mnoho knih a spousta z nich rozhodně stojí za přečtení, ať už díky svému obsahu nebo grafickému zpracování. Připravili jsme si pro vás výběr deseti z nich, které podle nás patří mezi ty nejlepší.

Dědina - Petra Dvořáková

Lehce humorný příběh o jedné vesnici, Petra Dvořáková popisuje vzájemnou fyzickou blízkost a zároveň velkou vzdálenost místních obyvatel. Dědina je svižné vyprávění formanovského střihu, které však není cynické, nikoho nesoudí, přesto zaujme.

Bowie (ilustrovaný životopis) - Fran Ruiz, María Hesse

David Bowie byl více než zpěvák, více než umělec. Jeho vliv na moderní popkulturu je nesmazatelný. Beletrizovaná biografie s fantaskními ilustracemi a surrealistickými motivy odráží to, co Bowie celý svůj život představoval - směsici obrovského talentu, nápaditého stylu i křehké duše.

Svatá Barbora - Marek Šindelka, Vojtěch Mašek

Komiks shrnující Kuřimskou kauzu výborně popisuje práci imaginární vyšetřovatelky Andrei, která tento spletitý případ dostává na starost. Vyšetřování ji pohlcuje čím dál tím více. Graficky velice vydařený komiks je na českém knižním trhu ojedinělým počinem, který zaujme nejen milovníky tohoto žánru.

Válka nemá ženskou tvář - Světlana Alexijevičová

Běloruská autorka Světlana Alexijevičová jezdila čtyři roky po Sovětském svazu a setkávala se s ženami, které bojovaly ve Velké vlastenecké válce. Hovořila s dělostřelkyněmi, spojařkami, tankistkami, letkyněmi, zdravotními sestrami, partyzánkami. Z jejich příběhů sestavila obraz druhé světové války z ženského pohledu. Obraz plný strachu ze strachu, zoufalství, ale i víry a touhy ponechat si za všech okolností svoji ženskost.

Houbařka – Viktorie Hanišová

Mladá Sára žije ve staré chalupě na Šumavě a živí se sběrem hub. Každé ráno si obuje letité pohorky, popadne košík s utěrkou a vyrazí. Už sedm let chodí po stejné trase, sedm let od jara do podzimu sbírá houby na týchž místech a prodává je za pár stovek jedné hospodě. Dobrovolně přitom žije jako poustevnice. Román Houbařka je příběh neúspěšného pokusu utéct traumatu. Občas zkrátka utíkat nejde.

Botanicum - Kathy Willis

Botanicum je nádherně graficky vyvedený atlas květin, který nepřináší pouze faktické informace, ale obsahuje i mnoho nádherných ilustrací. Čtenář při čtení prozkoumá titěrné řasy, rozmanitě zabarvené houby, lišejníky i velkolepé masožravky. Navíc se dozví, jak se rostliny s ubíhajícím časem vyvíjely a jak moc se musely přizpůsobit, aby vůbec přežily.

Skoncovat s Eddym B. - Édouard Louis

Francouzská románová senzace popisuje s mimořádnou otevřeností a syrovostí autorovo strastiplné dětství poznamenané sociálně a kulturně omezeným prostředím chudého venkova, ale také jeho postupně odhalovanou homosexualitou. Jak se vypořádat se všemi vnitřními strachy a křivdami? Édouard Louis výborně zachycuje vypořádávání se mladého muže s homosexualitou v ortodoxním prostředí.

Navrátilka - Donatella di Pietrantonio

Krátký román pojednává o třináctileté holčičce, která je neočekávaně navrácena do své původní chudé rodiny bez jakéhokoliv vysvětlení či odůvodnění. Poznává nové rodiče, sestru a bratry, bojuje o své místo v cizí rodině a sžívá se s odlišnou sociální realitou chudého a zaostalého venkova v Abruzzu. Autorka je nezaujatou pozorovatelkou, která si ale všímá sebemenších detailů, společně s její hrdinkou cítíme pachy, chutě, hmatové vjemy i tíži nevysloveného.

Komturova smrt - Haruki Murakami

Bezejmenným vypravěčem románu je výjimečný portrétista, který dokáže vystihnout tvář člověka tak, aby se líbil sám sobě. Všechno dokonale, dokud ho nenavštíví muž bez tváře s žádostí o portrét. Následuje vír událostí, které s hlavním hrdinou řádně zacloumají. Murakami ve svém fenomenálním románu opět úspěšně buduje síť otázek, nejistot a pochybností. Nad tím vším ovšem kraluje otázka, která se v díle opakovaně vrací: Co je špatného na tom, když umělec ztvárňuje jen to lepší z nás?

Místa ve tmě - Lidmila Kábrtová

Sbírka povídek s názvem Místa ve tmě zachycuje důležité okamžiky v životech několika žen, které se ocitají na pomyslném životním rozcestníku. Některé povídky jsou jakoby náhodně provázané, Kábrtová však s tímto ozvláštňujícím prvkem pracuje velice citlivě, provázanost tak čtenáři nikterak neprozrazuje důležitá témata. Místa ve tmě jsou velice zdařilou sondou do ženské duše.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?