Od Eltona Johna k dalším Avengerům. 10 filmů, které byste v roce 2019 neměli přehlédnout

Od Eltona Johna k dalším Avengerům. 10 filmů, které byste v roce 2019 neměli přehlédnout 

S novým rokem přichází pomyslný finální střih ve filmovém světě. Mašina, která je menší či větší součástí každého, se na chvíli zastaví, ale jen aby mohla spustit svoje kolečka znovu. V dalším projektu s názvem "Rok 2019" nám přinese mnoho záběrů, u kterých se budeme moct zasmát, brečet nebo znuděně zívat. Budou ale jistě i snímky, na jejichž premiéru budeme měsíce s napětím čekat. A právě ty přinášíme v následujícím výběru.

1. Marie, královna skotská

Marie Stuartovna. Skotská královna, která svůj post získala už jako malé dítě. Katolička, která byla celý život ve sporu s protestantskou církví. Žena, kterou ze strachu nechala internovat Alžběta I. Její spletitý příběh se v únoru dostane na plátna kin ve filmu britské zejména divadelní režisérky Josie Rourke. Ačkoli první ohlasy kritizují scénář, dopředu je jisté, že kostýmy a dva hlavní herecké výkony, tedy Margot Robbie a Saoirse Ronan, by diváky neměly zklamat.

Předpokládaná premiéra v českých kinech: 7. února.

2. "Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři"

Snímek, který učaroval porotě posledního karlovarského festivalu a vyhrál díky tomu Křišťálový glóbus za nejlepší film, se v února dostává i na plátna po celé republice. Jeho krkolomný název odkazuje na větu, která zazněla na radě ministrů v roce 1941 a zahájila etnické vyhlazování na východní frontě. Ve filmu Rada Juda přichází mladá autorka, která připravuje rekonstrukci této události. Rumunský režisér tak ve filmu začne pomalu a opatrně ukazovat hrůzy, které se staly na východní frontě během druhé světové války a donutí diváka zamyslet se nad vnímáním barbarství.

Předpokládaná premiéra v českých kinech: 28. února.

3. Dumbo

Dumbo se u Disneyho narodil už v roce 1941, kdy si tohle neposedné slůně získalo srdce dětí po celém světě. O sedmdesát osm let později se má objevit jeho bratr. Pomyslným otcem se mu tentokrát stane mistr pohádkovo-hororově laděných příběhů, Tim Burton. Znovu si tedy budeme moct prožít příběh slona, kterému se všichni smějí za jeho velké uši. Pod taktovkou známého režisérského podivína ho ale čeká daleko více nástrah než jeho kresleného příbuzného.

Předpokládaná premiéra v českých kinech: 28. března.

4. Avengers: Endgame

Mnozí na tento snímek čekají přesně od 26. dubna minulého roku. A téměř na den přesně o rok později snad získají odpovědi na své otázky. Přichází Avengers: Endgame, který byl původně prezentovaný jako druhý díl Infinity War, nyní se ale tvůrci vyjádřili, že tyto dva snímky jsou natolik rozdílné, že každý z nich bude mít vlastní podtitul. Zachrání tedy hrstka přeživších Strážce galaxie, Doctora Strange, Petera Parkera, Mantis, Buckyho, Falcona, Wandu a Black Panthera? (Vzhledem k plánovaným pokračováním filmů o těchto postavám pevně věříme, že ano.)

Předpokládaná premiéra v českých kinech: 25. dubna.

5. Rocketman

Candle in the Wind. Your Song. I'm Still Standing. Can You Feel the Love Tonight. A v neposlední řadě Rocket Man. Hity, které spojuje jedno jméno, Elton John. A právě o životě jednoho z nejznámějších britských zpěváků bude i snímek Dextera Fletchera. Autobiografické snímky nejen o známých hudebnících zřejmě začínají dobývat velké kinosály. Jen za poslední roky jsme se mohli dočkat snímků jako Walk the Line, Vlk z Wall Street, Sully: Zázrak na řece Hudson, Americký Sniper, Escobar a samozřejmě trháku posledních měsíců o skupině Queen. Dosáhne ale Rocketman stejného úspěchu jako Bohemian Rhapsody?

Předpokládaná premiéra v českých kinech: 30. května.

6. To Kapitola 2

To před rokem překvapilo i polekalo všechny milovníky hororu a snad i kritiky, kteří nešetřili chválou. Sám autor knižní předlohy Stephen King byl z nové adaptace jednoho ze svých nejslavnějších děl nadšený. V září přijde jeho druhá část, která snad odhalí i těm, kteří nečetli knihu, například proč ve městě straší zrovna klaun nebo k čemu odkazuje výbuch před deseti lety. Každopádně se ve filmu přesuneme téměř do současnosti, do roku 2016, tedy o dvacet sedm let od událostí prvního dílu. To, čeho se žádné dítě nesmí bát, se opět probouzí.

Předpokládaná premiéra v českých kinech: 5. září.

7. Poslední aristokratka

"Jmenuji se Marie Kostková z Kostky. V rodové historii jsem v pořadí třetí." Těmito slovy začíná každý ze čtyř dílů úspěšné humoristické série milotického kastelána Evžena Bočka Poslední aristokratka. Po divadelní adaptaci Divadla Na Jezerce přichází i jeho filmové zpracování pod taktovkou Jiřího Vejdělka. Potrhlou šlechtickou skupinu by v něm měli ztvárnit Hynek Čermák, Tatiana Vilhelmová, Martin Pechlát, Pavel Liška a Táňa Pauhofová. Fanoušci knižní série tak snad konečně budou moci na vlastní oči vidět pravou zámeckou zabijačku i rychloprohlídky kastelána Josefa. 

Předpokládaná premiéra v českých kinech: 24. listopadu.

8. Joker

Už je to jedenáct let, co Heath Ledger vyhrál kromě jiného Oscara za vedlejší roli v Temném rytíři za své ztvárnění komiksového lumpa Jokera. V Sebevražedném oddílu, před dvěma lety, se na něj pokusil navázat Jared Leto. Bohužel Ledgerův epochální výkon mohl jen těžko překonat. Letos to zkusí další odvážlivec, Joaquin Phoenix. V Jokerovi se pod záštitou DC Comics nejspíš spolu s ním diváci vrátí do roku 1981 do Gotham City, kde páchá zločiny neúspěšný komik. Doufejme, že jeho řádění bude alespoň tak zábavné jako loňský Aquaman.

Předpokládaná premiéra v českých kinech: 3. října.

9. Ledové království II.

Pamatujete si, jak před šesti lety dětský svět zachvátilo šílenství a každá malá holčička chtěla cokoli, na čem bude vyobrazená Elsa, Anna nebo Olaf? Historie se bude nejspíš opakovat. V listopadu se totiž vrací jedna z nejúspěšnějších animovaných pohádek za posledních deset let, Ledové království. Zatím je potvrzené pouze to, že se pracuje na scénáři a že se opět můžeme těšit na mrazivou pohádku plnou písní s Kristen Bell v roli Anny.

Předpokládaná premiéra v českých kinech: 21. listopadu.

10. Star Wars IX.

Filmový konec roku bude patřit (stejně jako v posledních letech) sérii Star Wars, tentokrát Epizodě 9. Snímek se bude odehrávat přibližně rok po událostech ze Star Wars: Poslední z Jediů. Na režisérskou židli se opět vrátí J. J. Abrams, který už natočil sedmý díl jednoho z nejúspěšnějších sci-fi příběhů, tedy Síla se probouzí.

Původně se mělo deváté pokračování jmenovat "Black Diamond", uvažovalo se tedy o tom, jestli se v něm objeví černý světelný meč ze seriálů o Star Wars. Nyní má devátý díl pracovní název "triXie," oficiální název je ale zatím zahalen tajemstvím. Je ale jasné, že i přes smrt Carrie Fisher (princezny Leiy), se několika záběrů s ní dočkáme i v zatím posledním díle ságy.

Předpokládaná premiéra v českých kinech: 19. prosince.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!