7 výstav, které se otevřou v roce 2019

7 výstav, které se otevřou v roce 2019 

Další bohatý výstavní rok je za námi. Přinášíme vám přehled výstav, které nás v příštím roce čekají v české a moravské metropoli.

1. Síla činu. Jan Palach a Jan Zajíc v umění v letech 1969 – 1989

19. ledna uběhne půlstoletí od protestního sebeupálení Jana Palacha. Následně si 25. února připomeneme padesát let od stejného činu Jana Zajíce. V Museu Kampa se v lednu otevře výstava soustředící se na díla výtvarníků, kteří reagovali na smrt těchto dvou studentů nejen bezprostředně poté, ale i s několikaletým odstupem. Představí i dobové plakáty či hudbu.

2. EPOS 257: Dýmová hora

V umění poněkud tabuizované téma dnešního bezdomovectví odkryje v Muzeu hlavního města Prahy anonymní writer, který si přezdívá Epos 257. Od 3. dubna si zde budou moci návštěvníci prohlédnout výstavu, jež skrze fotografie, dokumentární film a další exponáty přiblíží realitu příbytku pražských lidí bez domova, který zdejší obyvatelé nazývali Dýmová hora.

3. PIXAR – 30 let animace

Průřez uměleckou tvorbou světoznámého animačního studia PIXAR, v němž vznikly snímky jako Hledá se Nemo, Toy Story nebo Život brouka, představí výstava v holešovickém Výstavišti, která se otevře 15. února. K vidění bude několik set originálních skic či desítky modelů. Návštěvníci projdou interaktivními zónami a čeká je i velkoplošné kino. Základní principy vzniku animace zde přiblíží zařízení Zoetrop.

Harley Jessup Remy’s Escape from the Kitchen Ratatouille, 2007 Digital painting ©Disney/Pixar

4. Vladimír Boudník

Slavného českého výtvarníka Vladimíra Boudníka, který byl blízkým přítelem spisovatele Bohumila Hrabala, připomene výstava v Moravské galerii v Brně. Od 10. dubna bude v Pražákově paláci zájemce seznamovat především s přesahem umělcovy tvorby směrem k uměleckému experimentu, performativitě a procesualitě. Cílem kurátorů je rozšířit Boudníkovu výstavu, kterou v roce 1967 hostil Dům umění města Brna.

5. Alberto Giacometti

V tuzemsku bude vůbec poprvé komplexně představena osobnost švýcarského sochaře a malíře Alberta Giacomettiho, který se ve své tvorbě zaměřoval především na lidskou postavu. Výběr exponátů z pařížské sbírky, který bude od 19. července k vidění ve Veletržním paláci, zahrnuje na sto plastik, malby a kresby z celého autorova tvůrčího období od dvacátých do šedesátých let minulého století.

6. Slovinský impresionismus

Ve spolupráci s Národní galerií Lublaň otevře v květnu Jízdárna Pražského hradu výstavu zaměřenou na slovinské impresionistické umění, které reprezentují autoři jako Ivan Grohar, Rihard Jakopič, Matij Jama nebo Matej Sternen. Směr z poslední třetiny 19. století měl pro Slovince zvláštní význam – poprvé se v jejich umění objevila fotografie a posléze i první amatérské filmy. Tento styl zároveň tamější díla zesvětštil a uvedl národ do moderní doby.

Z výstavy Zvuky, kódy, obrazy. Foto archiv GHMP

7. Zvuky, kódy, obrazy – zvukový experiment ve vizuálním umění

Jak abstraktní umělci zobrazovali zvuk od avantgardní éry po současnost, to se od 22. května dozvíte v Domě U Kamenného zvonu. Spatříte díla Františka Kupky, Milana Knížáka, Johna Cage nebo členů Bauhausu. Na výstavě pořádané Galerií hlavního města Prahy nebudou kromě obrazů a grafických partitur chybět ani zvukové instalace, akustické objekty, filmy či multimediální projekce.

Foto archiv Musea Kampa

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!