Už padesát let baví malé i velké. Asterix i tentokrát hýří chytrým humorem a upoutá napínavým dějem

Už padesát let baví malé i velké. Asterix i tentokrát hýří chytrým humorem a upoutá napínavým dějem70%

Francouzská komiksová dvojka je i po letech sázkou na jistotu. S Asterixem a Obelixem se můžete jako mávnutím kouzelného proutku vrátit do dětských let, kdy jste s těmito svéráznými Galy plnili dvanáct úkolů pro Ceasara nebo navštívili Kleopatru. A nejen, že pořád vypadají stejně, ale i tentokrát dokážou rozesmát nejen děti, ale i dospělé.

Galové, Kleopatra, 12 úkolů, překvapení pro Ceasara, Británie, velký boj, Amerika, Vikingové, sídliště bohů a tajemný lektvar. Už od 60 let nás s většími i menšími přestávkami Asterix s Obelixem baví ve své animované podobě na plátnech kin. Párkrát si dokonce odskočili i do hraného světa, ale ten kreslený jim pořád sluší o něco víc. 

Padesátiletí Galové

Jen málokteré postavy se dokážou tak dlouhou dobu udržet na výsluní. Dva svérázní Galové, kteří se narodili v roce 1959, ale výrazněji zakopli snad jen dvakrát, v Americe a s Vikingy. Drobné zaváhání jim ale děti na celém světě už dávno odpustily, a to i díky jejich dobrodružství s tajemným lektvarem. 

Tentokrát se totiž odvážní hrdinové vypraví společně s pejskem Idefixem, druidem Panoramixem a malou holčičkou Pectine pátrat po někom, komu by čaroděj mohl svěřit recept nápoje, který dává nadlidskou sílu. Jako v každé pohádce je čeká mnoho nástrah, zklamání i zlý čaroděj. 

Inteligentní humor

A stejně jako před půl stoletím i tentokrát Asterix prožije napínavé dobrodružství, u kterého až do poslední části filmu není jasné, jak dopadne. Navíc kromě klasických pádů a kopanců dokáže jak děti, tak dospělé rozesmát i mnoha roztomilými a chytrými vtipy.

Na rozdíl od některých animovaných příběhů (například Pokémonů) si francouzské postavičky drží i stále stejně sympatickou podobu. Samozřejmě technologie se vyvíjejí a nechaly stopy i téhle komiksové dvojce, ale pořád to jsou oni. Bez příkras nebo ozdob, jen ti staří dobří zábavní Galové.

Na konec roku nám tedy svět filmových pohádek připravil solidní tečku. Humor téhle nesourodé dvojky je univerzální, dokáže pobavit všechny generace bez ohledu na dobu nebo zemi. Asterix a Obelix prostě byli, jsou a budou sázkou na jistotu. Nezklamali nás padesát let, a tak jim přejme jen další úspěšné půlstoletí.

Kdy a kde dávají film: Asterix a tajemství kouzelného lektvaru

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!